У Харкові чоловік та жінка поширювали російську книгу, яку навіть у рф вважають екстремістською

Фото: СБУ у Харківській області

У Харкові подружжя продавало книгу російського письменника Володимира Істархова “Удар русских богов”, яка пропагує культ насильства та жорстокості і заборонена для розповсюдження в Україні.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За данними  слідства, ця книга не відповідає вимогам Закону України «Про захист суспільної моралі».  Її включено до «Переліку книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини».

56-річний харків’янин та його 57-річна дружина незаконно придбали цю книгу і продавали її у торгівельному павільйоні книжкового ринку та онлайн.

На думку слідства, метою їх діяльності була спроба розпалити антиукраїнські настрої у місцевих жителів. Розпочато розслідування за фактом зберігання, перевезення, збуту творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 300 КК України). Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Харків’янину та його дружині вже повідомлено про підозру у скоєнні цього злочину. Слідство встановлює все коло споживачів та розповсюджувачів “кремлівської” пропаганди в Україні.

За данними відкритих джерел, 19 березня 2009 прокуратура Архангельської області рф визнала книгу екстремістською.

В Україні цей твір вважається таким, що порушує норми моралі майже 13 років. 29 жовтня 2009 р. — книга «Удар руських богів» Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі визнана такою, що не відповідає українському законодавству. Комісія виявила у цій книзі публічні висловлювання, спрямовані на розпалювання ненависті та ворожнечі щодо євреїв як нації, юдеїв і християн як представників світових релігій, а також інформацію, яка принижує і ображає єврейську націю за національною ознакою, пропагує неповагу до національних і релігійних святинь.

Як повідомляв Харків Times, книжки про Гаррі Поттера не потрапили до Росії.