Збитий у Харківській області російський Су-34 впав у річку Оскіл

Збитий 18 травня ворожий винищувач-бомбардувальник Су-34 впава у річку Оскіл неподалік села Підлиман Борівської громади, яка вже понад місяць знаходиться під окупацією.

Про це Харків Times повідомили у Борівській селищній раді.

” Вчора над сусіднім Куп’янським районом був збитий ворожий літак Су-34, який впав в Оскіл неподалік Підлиману. Пілотам ворожого винищувача, на жаль, вдалося катапультуватися.”, – розповіли у сільраді.

Станом на 19 травня боів на на території громади немає. Окупанти розосереджені по різних населених пунктах громади. За даними аеророзвідки, найбільша кількість живої сили і техніки окупантів наразі перебуває у малих селах Борівщини на перетині кордонів трьох областей: Харківської, Луганської і Донецької, а також у Шийківці, Чернещині, Пісках-Радьківських. Крім того, велика кількість ворожих військ проходить через громаду транзитом.

У Гороховатці окупанти намагаються будувати переправу через Оскіл.

Тимчасово управління громадою здійснює російська комендатура на чолі з військовим комендантом та за допомогою місцевих колаборантів. Вони розповідають місцевим жителям нісенітниці про те, ніби Борівщина вже є частиною чи то лнр, чи то білгородської області рф. Також намагаються примусити до співпраці місцевих підприємців, чинять тиск на керівників комунальних підприємств та старост.

Водночас у роzzійських так званих ЗМІ з посиланням на їх міністерство оборони пишуть, що у Боровій є українські військові. Вони, у тому числі полк «Азов», за повідомленнями рашистів, насильно утримують мирних мешканців, жінок та дітей у підвалах школи та дитячого садка «Берізка». Це при тому, що з 13 квітня Борова повністю окупована рашистами, а у приміщенні дитсадка і школи періодично «квартируються» їхні військові.

“Показово, що перед випуском своєї дезінформації окупанти наказали працівникам цих закладів прибрати там і навести лад. Сьогодні ж з’явилася інформація, що у росії анонсують великий прес-тур для російських журналістів на окуповані території Харківської, Херсонської та Запорізької областей.”, – розповіли у сільраді.

Місцеві мешканці в окупації виживають у жахливих умовах. У селах громади, як і раніше, відсутній інтернет, слабкий мобільний зв’язок пробивається лише в окремих місцях, банківська система і державні підприємства не працюють.

Працівникам електромереж вдалося відновити електропостачання в селі Ізюмське, натомість деякі населені пункти вже понад місяць залишаються без світла, зокрема, Піски-Радьківські.

В громаді відчувається гостра нестача ліків, в лікарні закінчуються препарати інсуліну. Окупанти не забезпечують ці потреби населення і не пропускають гуманітарні вантажі, у тому числі життєво важливі ліки, з територій, підконтрольних українській владі. Така політика окупаційної влади може призвести до трагічних наслідків.

Як повідомляв Харків Times, ввечері 18 травня у Харківській області підрозділи зенітних ракетних військ ЗСУ знищили ворожий винищувач-бомбардувальник Су-34. ЗСУ оприлюднили радіобмін пілотів збитого літака, з якого становиться зрозуміло, що ву винищувача загорівся двигун.