Російському пілоту, який бомбардував Балаклію, повідомили про підозру

Фото: Повітряне командування "Схід"/Facebook

Пілоту винищувача СУ-30СМ армії окупантів, який бомбив мирні українські міста в Харківській та Донецькій областях повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Офісу генпрокурора України.

За даними слідства, 27 лютого 2022 року пілот винищувача СУ-30СМ здійснив виліт з аеродрому м. Курська та перетнув кордон України.

“Виконуючи злочинний наказ політичного та військового керівництва країни-агресора, підозрюваний здійснив бомбардування м. Балаклія Харківської області осколково-фугасними авіаційними бомбами ОФАБ-250. В результаті авіанальоту пошкоджено житлові будинки та об’єкти місцевої інфраструктури.”, – розповіли в Офісі генпропрокурора.

13 березня 2022 року під час руху у повітряному просторі України в напрямку м. Краматорська для здійснення чергової атаки винищувач під керуванням підозрюваного збито військовослужбовцями ЗСУ. Самого пілота через декілька днів взято у полон.

Злочинні дії підозрюваного є порушенням статей 51 та 52 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосуються захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол І).

Під час слідства він перебуватиме в одній з установ виконання покарань, визначених як місце тримання військовополонених.

Як повідомляв Харків TimesМаксим Криштоп, пілот ворожого винищувача, якого ввечері 6 березня українські захисники збили під Харковом, розумів, що він летить бомбардувати територію України і що внаслідок дій армії РФ в Харкові гинуть мирні мешканці.