Через обстріли знеструміли ядерну установку у Харкові

Через систематичні обстріли з боку окупантів було знеструмлено ядерну підкритичну установку «Джерело нейтронів», яка знаходиться у Національному науковому центрі «Харківський фізико-технічний інститут (ННЦ ХФТІ).

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Держінспекції ядерного регулювання України.

Бойові дії, які тривають у Харкові, призвели до ушкоджень ліній електропостачання, що змусило припинити електроживлення ЯПУ «Джерело нейтронів».

Також повідомляється, що ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан. Персонал контролює стан ЯПУ «Джерело нейтронів», та намагається усунути наслідки останніх бойових дій. Проведення робіт ускладнюється новими обстрілами з боку російських загарбників.

Станом на 17 березня радіаційна обстановка на майданчику в межах норми, розповіли в Держінспекції. Водночас звернули увагу, «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій.

“Продовження її бомбардування або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій”, – попередили у Держінспекції ядерного регулювання України.

Як повідомляв Харків Times6 березня російським агресором здійснено обстріли з реактивних систем залпового вогню «Град» по території Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут (ННЦ ХФТІ).