У Харкові внаслідок обстрілу російськими нацистами постраждав будинок “Слово”

Фото: Сергій Жадан/Facebook

Внаслідок обстрілу, що здійснили російські окупанти, постраждав розташований на вулиці Культури у Харкові житловий будинок “Слово”, який є об’єктом культурної спадщини України.

Про це ХарківTimes дізнався з повідомлення поета та музиканта Сергія Жадана у Facebook.

“Снарядом пошкодило легендарний будинок “Слово”. Цілком закономірно для росіян: вони завжди нищили нашу культуру. Щоправда, цього разу в них нічого не вийде. Росіяни – варвари.”, – написав сергій Жадан.

Поет також запевнив, що легендарний будинок “Слово” українці обов’язково відбудують.

Довідка. Будинок по вулиці Культури, 9 (раніше провулок Барачний, 9) почали будувати як кооперативний, для радянських письменників. Проект будинку «Слово» був розроблений архітектором Михайлом Дашкевичем, який спланував майбутню письменницьку багатоповерхівку в конструктивістському стилі. За задумом автора, будівля повинна була мати вигляд літери «С», щоб з висоти пташиного польоту його можна було відразу впізнати.

Всього в будинку «Слово» було 66 квартир, з них чотири відводилися адміністративним працівникам. У будинку жили Володимир Сосюра, Микола Куліш, Павло Тичина Іван Багряний, Олесь Досвітній. Літератори розподіляли між собою квартири за жеребом. Кожен тягнув папірець з номером квартири. Таким чином, Микола Хвильовий отримав квартиру №9, талановитий автор гуморесок Остап Вишня – №22, а відомий актор і театральний режисер Лесь Курбас – №64.

Заселяти будинок почали в кінці 1928 – початку 1929. А вже в 1932 році в будинку “Слово” почалися арешти. Першим був заарештований Іван Багряний. Протягом 1930-х років з дому “Слово” вивезли і розстріляли 33 українських письменника, художника і діяча культури. Одинадцять з них були розстріляні в урочищі Сандармох у Карелії.

Два мешканця письменницького будинку покінчили життя самогубством, не бажаючи миритися з похмурою радянською дійсністю, 13 мешканців будинку «Слово» були заслані в сталінські табори.

Харківський будинок “Слово” став одним із символів сталінських репресій в Україні. Про події, що відбувалися в будинку на вулиці Культури, 9, зняли документальний і художній фільми під однією назвою: “Будинок Слово”.

Як повідомляв ХарківTimes, будинок “Слово” внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Фото: Сергій Жадан/Facebook