Путін заявив про проведення “спеціальної військової операції” в Україні

Президент РФ Володимир Путін заявив, що ухвалив рішення про проведення спеціальної військової операції у зв’язку із ситуацією на Донбасі.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Інтерфаксу.

“Мною прийнято рішення про проведення спеціальної військової операції. Її мета – захист людей, які протягом восьми років зазнають знущань, геноциду з боку київського режиму. І для цього ми будемо прагнути демілітаризації та денацифікації України. А також переказу суду тих, хто вчинив численні криваві злочини проти мирних жителів, зокрема й громадян Російської Федерації”, – заявив Путін у зверненні у ніч проти четверга.

Президент РФ пояснив проведення спеціальної військової операції у зв’язку із ситуацією на Донбасі статутом ООН, рішенням Ради Федерації та договорами з Донецькою та Луганською народною республіками.

“Відповідно до статті 51 частини 7 Статуту ООН, з санкції Ради Федерації Росії та на виконання ратифікованих Федеральними Зборами 22 лютого цього року договорів про дружбу та взаємодопомогу з Донецькою народною республікою та Луганською народною республікою мною прийнято рішення про проведення спеціальної військової операції”, – заявив Путін у зверненні у четвер.

“Обставини вимагають від нас рішучих та негайних дій. Народні республіки Донбасу звернулися до Росії з проханням про допомогу”, – наголосив президент РФ.

У зверненні до росіян щодо початку спеціальної військової операції на Донбасі президент РФ висловив упевненість, що правда перебуває на боці Росії.

“В основі політики “Імперії брехні”, про яку я говорив на початку свого виступу, перш за все лежить груба прямолінійна сила. У таких випадках у нас кажуть: сила є – розуму не треба. А ми з вами знаємо, що справжня сила – у справедливості та правді, які на нашому боці”, – сказав він.

Путін заявив, що “сила та готовність до боротьби лежать в основі незалежності та суверенітету, є тим необхідним фундаментом, на якому тільки й можна будувати своє майбутнє”. Глава держави нагадав, що Росія є однією з найпотужніших ядерних держав, попередив, що напад на країну призведе до розгрому та жахливих наслідків для будь-якого потенційного агресора. Однак Росія, на його думку, не може розвиватися, доки є постійна загроза з Україною.

“Росія не може почуватися в безпеці, розвиватися, існувати з постійною загрозою, що виходить із сучасної території України”, – сказав Путін.

“Сучасна Росія навіть після розвалу СРСР і втрати значної частини його потенціалу є однією з найпотужніших ядерних держав світу, і більше того, має певні переваги у низці новітніх видів озброєнь”, – сказав Путін у телезверненні до росіян.

І додав: “У цьому зв’язку ні в кого не має бути сумнівів у тому, що прямий напад на нашу країну призведе до розгрому та жахливих наслідків для будь-якого потенційного агресора”.

Він висловив упевненість у тому, що українські націоналісти не просять кримчанам їхнього вибору та возз’єднання з Росією.

“Провідні країни НАТО для досягнення своїх власних цілей підтримують у всьому крайніх націоналістів і неонацистів, які, у свою чергу, ніколи не вибачать кримчанам і севастопольцям їх вільний вибір возз’єднання з Росією, вони, звичайно ж, полізуть і в Крим”, – сказав Путін у ході телезвернення до росіян.

Напад на Росію призведе до жахливих наслідків будь-якого потенційного агресора, попередив президент РФ.

“Ні у кого не має бути сумнівів у тому, що прямий напад на нашу країну призведе до розгрому та жахливих наслідків для будь-якого потенційного агресора”, – сказав він у зверненні до росіян.

США ошукали Росію, коли обіцяли не розширювати НАТО на схід, заявив президент РФ Володимир Путін.

“Все, про що сказав – найбільш волаючі, але далеко не єдині приклади нехтування міжнародним правом. У цьому ряду і обіцянки нашій країні не розширювати ні на один дюйм НАТО на схід. Ошукали”, – сказав Путін під час телезвернення до росіян.

США і весь створений ними західний блок країн є імперією брехні, заявив президент РФ.

“З повною підставою, впевнено можна сказати, що весь так званий західний блок, сформований США за своїм образом і подобою цілком і є імперія брехні”, – заявив президент, зазначивши, що сателіти США “із захопленням приймають запропоновані ним правила”.

НАТО по відношенню до РФ поводиться в зухвалій манері та розмовляє з позиції власної винятковості, заявив глава держави. У зверненні до росіян він повідомив, що Росія наполегливо та терпляче намагалася домовитися з провідними країнами НАТО про принципи рівної та неподільної безпеки в Європі.

“У відповідь на наші пропозиції ми постійно стикалися або з цинічним обманом і брехнею, або зі спробами тиску і шантажу, а північноатлантичний альянс тим часом, незважаючи на всі наші протести та занепокоєння, неухильно розширюється, військова машина рухається і наближається до наших кордонів впритул”, – продовжив Путін.

“Чому все це відбувається? Звідки ця нахабна манера розмовляти з позиції власної винятковості, непогрішності та вседозволеності, звідки байдуже, зневажливе ставлення до наших інтересів та абсолютно законних вимог?”, – поставив він риторичне питання.

Росія не повторить помилок СРСР, який у спробі не провокувати потенційного агресора на початку сорокових років виявився не готовим до нападу нацисткою Німеччини, заявив президент РФ Володимир Путін.

“Ми добре знаємо з історії, як у 40-му році та на початку 41-го року минулого століття Радянський Союз всіляко прагнув запобігти або хоча б відтягнути початок війни, для цього, в тому числі, намагався буквально до останнього не провокувати потенційного агресора, не здійснював або відкладав найнеобхідніші очевидні дії для підготовки до відображення неминучого нападу, а ті кроки, які були зрештою вжиті, вже катастрофічно запізнювалися”, – сказав він у зверненні до росіян.

За його словами, “в результаті країна виявилася не готовою до того, щоб на повну силу зустріти навалу нацистської Німеччини”.

“Спроба задовольнити агресора напередодні великої вітчизняної війни виявилася помилкою, яка дорого коштувала нашому народу. Вдруге ми такої помилки не допустимо. Не маємо права”, – наголосив Путін.

Путін закликав українських військових скласти зброю та пригрозив нищівною відповіддю тим країнам, які вирішать втрутитися у ситуацію ззовні.

“Закликаю вас негайно скласти зброю та йти додому. Усі військовослужбовці української армії, які виконають цю вимогу, зможуть безперешкодно залишити зону бойових дій та повернутися до своїх родин”, – сказав Путін у телезверненні.

“Вся відповідальність за можливе кровопролиття буде цілком і повністю на совісті правлячого на території України режиму”, – зазначив він.

“Тепер кілька дуже важливих слів до тих, у кого може виникнути спокуса з боку втрутитися у події, що відбуваються: хто б не намагався завадити нам, а тим більше, створити загрози для нашої країни і народу, повинні знати, що відповідь Росії буде негайною і приведе вас до таких наслідків, з якими ви у своїй історії ще ніколи не стикалися. Ми готові до будь-якого розвитку подій. Усі необхідні рішення прийняті. Сподіваюся, я буду почутий”, – наголосив Путін.