Надзвичайний стан у Харкові та області: коли почне діяти і що зміниться

Фото: Патрульна поліція Харківської області

Надзвичайний стан, який за рішенням РНБО запроваджується у всіх областях України, слід відрізняти від військового. При запровадженні НП життя пересічних громадян зміниться не так кардинально, як при військовому.

Про це Харків Times стало відомо із заяв голови ХОДА Олега Синєгубова та мера Харкова Ігоря Терехова на брифінгу 23 лютого.

Голова Харківської обладміністрації Олег Синєгубов назвав основні положення, які діятимуть під час надзвичайного стану.

  • посилюється контроль в’їздів та виїздів;
  • може обмежуватися рух деяких транспортних засобів та буде запроваджено їх додатковий огляд;
  • встановлюється заборона проведення масових заходів, мітингів тощо.

Глава області зазначив, що комендантську годину в регіоні не вводитимуть.

Також на території Харківської області буде розгорнуто сили Територіальної оборони. Бійці ТрО проведуть 30-денні навчання.

Для того, щоб надзвичайний стан почав діяти, необхідно дотриматися кількох передбачених законом процедур. Після того, як рішення про введення НП прийняла Рада нацбезпеки та оборони, відповідний указ має ухвалити Президент України. Після чого рішення про запровадження НП протягом 48 годин приймає Верховна Рада.

Крім цього, з сьогоднішнього дня в Харківській області починає діяти оперативний штаб, до складу якого входять представники всіх силових структур. За словами Синегубова, щодня, о 10:00 представники штабу проводитимуть брифінг та повідомлятимуть про поточну ситуацію в Харкові та області.

Глава області закликав усіх отримувати лише з офіційних джерел будь-яку інформацію щодо надзвичайного стану в області та його реалізації.

Харківський міський голова Ігор Терехов зазначив, що у житті пересічних городян глобальних змін не буде. Він звернувся до ЗМІ з проханням знизити градус напруженості в суспільстві, “зробити так, щоб люди були спокійні”.

“Коли людина панікує, вона робить помилки. Паніка – це те, що сьогодні від нас хочуть. Тому для нас найголовніше – дотримуватися спокою”, – підкреслив глава міста.

Він зазначив, що місто живе та працює у звичайному ритмі, працює все: транспорт, школи, садочки, лікарні, підприємства. У будинках харків’ян є світло, тепло, вода, газ.

“Працює все…. Так, є надзвичайний стан. Але жодних глобальних обмежень для жодної людини не відбулося. Це запобіжний захід для того, щоб у нас було все чітко і спокійно, як ми звикли в місті Харкові”, — наголосив Ігор Терехов.

Також мер закликав представників різних політичних сил об’єднатися перед небезпекою.

“Сьогодні треба об’єднуватися. Незважаючи на те, що ми можемо сповідувати різні політичні погляди, ми маємо зберегти цілісність України. Заради миру, заради порятунку людей ми всі маємо об’єднатися”, – наголосив Терехов.

Як повідомляв Харків Times, сьогодні, 23 лютого 2022 року, згідно з наказом президента Володимира Зеленського, розпочався призов резервістів до Збройних Сил України.

Рада національної безпеки та оборони України сьогодні, 23 лютого, ухвалила рішення про запровадження в країні надзвичайного стану у зв’язку з російською агресією.