Катастрофа Ан-26 під Чугуєвом: суд не поновив на посаді звільненого генерал-майора Турінського

Окружний адмінсуд у Рівному не поновив генерал-майора Олександра Турінського на службі у Збройних силах України та на посаді начальника Харківського національного університету Повітряних сил. Розгляд справи у суді тривав майже рік та завершився 18 лютого.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

У січні 2021 року Олександра Туринського звільнили наказом Міністерства оборони у зв’язку з катастрофою літака Ан-26, що сталася в Харківській області. Він подав позов до Міністерства оборони України. Просив визнати протиправним та скасувати пункт наказу, яким його звільнили з посади начальника Харківського національного університету Повітряних сил імені Кожедуба. 18 лютого у Рівненському окружному суді відбулося засідання у справі.

“Ми вважаємо, що вина генерала Турінського доведена, і він був притягнений до дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку. Це безпека польотів, невиконання службових обов’язків у цьому питанні, що і стало однією з причин зазначеної катастрофи”, — пояснив у суді представник Міністерства оборони Володимир Цицюра.

Суд заслухав свідка Петра Івашка. Він був головою льотної підкомісії, яка вивчала причини катастрофи.

“Головними причинами катастрофи стали системні порушення правил виконання польотів у військовій частині. Це недостатній контроль з боку керівного складу Харківського національного університету за організацією польотів у військовій частині. Безпосередньою причиною катастрофи стала сукупність помилкових рішень та дій командира екіпажу, пов’язаних з неправильним визначенням посадкової механізації крила літака при заході на посадку”, — повідомив головний спеціаліст інспекції Міністерства оборони Петро Івашко.

Військовий літак Ан-26 при заході на посадку на аеродром впав і спалахнув поблизу Чугуєва в Харківській області 25 вересня 2020 року. На борту було 27 осіб: сім членів екіпажу та двадцять курсантів Харківського національного університету Повітряних сил. На місці аварії загинули 25 людей, один курсант помер у лікарні від опіків, ще один курсант вижив.

“У жодному з висновків розслідування не зазначено, яка вина, ступінь вини, дата, час вчинення дисциплінарного проступку Турінським О.В. було встановлено. Тобто Міністерство оборони порушило порядок притягнення військовослужбовців до дисциплінарної відповідальності, внаслідок такого порушення не було проведено об’єктивного службового розслідування”, — заявила адвокат Оксана Добродій.

Справу розглядали у Рівному, оскільки Олександр Турінський прописаний в місті Острог Рівненського району. Там мешкає його мати, пояснив він.

“Я сьогодні взиваю до ваших чеснот з єдиною метою — захистіть мою честь, честь, яка надана мені з моменту мого народження вільним українцем і яку я беріг все своє життя. Всі свої шкільні роки до моменту прийняття мною свідомого рішення стати захисником батьківщини. Я не схибив з цього напрямку, а пан Таран спробував забрати в мене те, що не забрав ворог навіть в боях, він спробував розтоптати мою честь”, – звернувся до суду Олександр Турінський.

Суддя Рівненського окружного адміністративного суду Наталія Друзенко оголосила: “Розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Турінського О.В до Міністерства оборони, Харківського національного університету Повітряних сил, міністра оборони України, ВЧ А0201 про визнання протиправним, скасування пунктів наказів, поновлення на службі… — відмовити повністю”.

Рішення суду поки що не набуло чинності. Олександр Турінський заявив, що подаватиме апеляцію.

Як повідомляв Харків Times, 25 вересня 2020 року військовий літак Ан-26 впав і загорівся поблизу Чугуєва в Харківській області під час заходу на посадку. На борту літака знаходилося 27 військових, 25 з них загинули під час катастрофи. Один курсант, що отримав 90% опіків тіла, помер наступного дня у лікарні.

Единий, хто вижив після падіння військового літака АН-26, курсант ХНУПС Володимир Золочевський, після падіння намагався врятувати свого товариша.

Член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук (фракція партії “Слуга народу”) під час брифінгу 30 вересня заявила, що комітет планує передати правоохоронцям інформацію щодо можливих системних порушень у Харківському національному університеті Повітряних сил ім. Кожедуба, які мали місце ще до катастрофи літака Ан-26Ш.

Міноборони повідомило 23 жовтня 2020 року, що начальника Харківського національного університету Повітряних сил Олександра Турінського усунуто від виконання службових обов’язків до остаточного офіційного встановлення всіх обставин та причин катастрофи.

28 жовтня Урядова комісія з розслідування катастрофи Ан-26Ш, яка сталася 25 вересня під Чугуєвом, офіційно оприлюднила результати роботи і назвала причини трагедії. Згідно з висновками комісії, причина катастрофи – системні порушення правил виконання польотів в ХНУПС ім. Кожедуба.

Під час розслідування причин та обставин авіакатастрофи було проведено понад 150 різних експертиз.

За інформацією слідства, обвинуваченими у справі стали Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України, командир військової частини А4104 та два його заступники, керівник польотами на аеродромі «Чугуїв» і, на той час, виконуючий обов’язки начальника Харківського національного університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба.

Верховний суд відмовився перенести розгляд справи щодо катастрофи Ан-26 з Чугуєва до Вінниці.

Чугуївський міськсуд не зміг сформувати колегію для розгляду справи про катастрофу Ан-26.