У Харкові облили фарбою відновлений пам’ятник воїнам УПА

Фото: Український Харків / Facebook

У Харкові поліція встановлює особи вандалів, які облили червоною фарбою пам’ятний знак загиблим воїнам УПА у Молодіжному парку.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

У поліцію про подію повідомив 11 лютого об 11:06 45-річний чоловік.

“За адресою виїжджала слідчо-оперативна група поліції. Інформація про подію зареєстрована в Єдиному обліку заяв та повідомлень ХРУП №1.”, – розповіли в поліції.

Пам’ятний знак було встановлено у Молодіжному парку у 1992 році. З того часу щодо нього десятки разів проводили акції вандалізму, але проукраїнські активісти щоразу відновлювали його. У ніч із 25 на 26 квітня 2013 року пам’ятний знак знесли за допомогою важкої техніки. Згодом на його місці встановили металевий хрест, його було знищено у ніч на 6 лютого 2014 року. Навесні 2014 року на фундаменті, що залишився, було встановлено тимчасовий пам’ятний знак у вигляді таблиці. У ніч на 9 грудня 2014 року його було пошкоджено вибухом, проте відновлено вже за кілька днів.

Фото: Український Харків / Facebook

Як повідомляв Харків Times, 27 лютого Київський районний суд визнав 44-річну мешканку Харкова винною у підготовці підриву пам’ятника воїнам Української Повстанської армії та призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років з випробувальним терміном на 3 роки.

28 липня поліція відкрила кримінальне провадження за фактом осквернення пам’ятника воїнам УПА у Молодіжному парку, залитого червоною фарбою.

25 грудня 2021 року у Молодіжному парку було відкрито відновлений пам’ятник воїнам Української повстанської армії.