П’ятеро харків’ян підуть під суд за примусове утримання та експлуатацію наркозалежних (фото)

Правоохоронці Харківщини завершили досудове розслідування щодо організованої злочинної групи у складі п’яти осіб, учасники якої утримували та експлуатували людей в реабілітаційних центрах.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

Злочинна група, зловживаючи довірою громадян, за щомісячну винагороду пропонувала послуги по зціленню від наркозалежності. Замість цього члени угруповання систематично примушували наркозалежних працювати на будівельних об’єктах Харкова.

Під виглядом благодійної діяльності зловмисники організували три центри закритого типу для наркозалежних осіб, де їх тримали  проти їхньої волі.  При цьому утримані особи позбавлялися засобів зв’язку, обмежувалися у спілкуванні з родичами та близькими. У разі непокори до наркозалежних осіб застосовувався фізичний вплив або моральний тиск.

“У злочинній групі між її учасниками існував чіткий розподіл ролей: організатор злочинної діяльності визначав охоронців наркозалежних осіб, які повинні були забезпечити їх повну ізоляцію від контактів з зовнішнім світом Ще одна особа займалася пошуком робочих місць, де експлуатували наркозалежних”, – йдеться у повідомленні.

У серпні 2021 року співробітники Управління міграційної поліції  спільно зі слідчими та спецпризначенцями провели 10 обшуків у центрах з утримання та експлуатації людей та за місцями мешкання фігурантів. Під час обшуків поліцейські вилучили 20 мобільних телефонів, 4 ноутбуки, кайданки, чорнові записи, бухгалтерську документацію, банківські та  сім-картки.

Встановлено 12 потерпілих, яких утримували та піддавали трудовій експлуатації.

Зловмисникам оголошено про підозру за чотирма фактами торгівлі людьми за ч. 3 ст. 149 та 12 фактами незаконного позбавлення волі за ч. 3 ст. 146  Кримінального кодексу. 8 лютого матеріали кримінальних проваджень спрямовані до суду. За санкціями статей правопорушникам загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.