У Харкові судитимуть водія, який після смертельної ДТП знову сів за кермо

Фото: khar.gp.gov.ua

У Харкові водію автомобіля ГАЗ, якого за смертельну ДТП засудили до покарання з випробувальним терміном, очікує на тривале тюремне ув’язнення.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Аварія, у якій загинула пасажирка Suzuki SX-4, сталася у листопаді 2019 року. За даними слідства, водій автомобіля ГАЗ їхав з боку смт Старий Салтів у бік м. Вовчанська зі швидкістю близько 70 км/год.

“Чоловік не врахував дорожню обстановку, не вибрав безпечну швидкість руху і втратив керування автомобілем, чим порушив п. 12.1 Правил дорожнього руху України. В результаті чоловік допустив зіткнення з автомобілем Suzuki SX-4, що рухався йому назустріч”, – розповіли в прокуратурі.

Внаслідок зіткнення водій Suzuki отримав тілесні ушкодження середньої тяжкості, а пасажирка загинула на місці.

Вовчанський районний суд Харківської області визнав водія автомобіля ГАЗ винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого (ч. 2 ст. 286 КК України). 17 травня 2021 року суд засудив його до позбавлення волі на п’ять років із випробувальним строком на три роки. Суд також на три роки позбавив водія права керувати автомобілем.

Але за два місяці після винесення вироку правоохоронці впіймали винуватця смертельної ДТП за кермом автомобіля ГАЗ. 15 липня 2021 року інспектор патрульної поліції зупинив його біля смт Чутове Полтавської області через несправність автомобіля. Патрульний виніс ухвалу за ст. 125 КУпАП про накладення адміністративного стягнення у вигляді попередження.

Наразі 42-річного водія судитимуть за ч. 1 ст. 389 КК України (ухилення від покарання). Справу розгляне Фрунзенський районний суд м. Харкова. З огляду на те, що чоловік вчинив кримінальне правопорушення під час випробувального терміну, йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до шести років.

Як повідомляв Харків Times, увечері 25 листопада в Харкові на Окружній зіткнулися дві фури та три легковики. Вантажівка MAN з напівпричепом, завантажена щебенем, проїжджала перехрестя Окружної дороги та вул. Салтівське шосе на червоний сигнал світлофора і зіткнулися з Chevrolet Nubira. Після зіткнення вантажівка перекинулася на лівий борт на зустрічну смугу руху, де на той час знаходився автомобіль таксі. Крім того, вантажівка зачепила ще два автомобілі.

Через кілька годин поліція повідомила про трьох загиблих та п’ятьох постраждалих. В аварії загинули 49-річний водій таксі та два пасажири – 49-річна жінка та трирічна дівчинка (бабуся та онука).

Згідно з висновками огляду встановлено, що водій вантажівки з причепом MAN керував своєю фурою у стані сп’яніння. Пізніше експерти уточнили, що чоловік перебував під впливом опіатів та каннабіноїдів.

26 листопада водію вантажівки MAN повідомили про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 286-1 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом у стані наркотичного сп’яніння, що спричинило загибель кількох осіб).

Слідчі передали до суду справу про ДТП, у якій загинули водій таксі, 49-річна бабуся та її трирічна онука.