Ініціатори Маршу єдності заявляють про відмову скасувати акцію на вимогу міської влади

Ініціатори Маршу єдності, початок якого заплановано 5 лютого о 14:00 на площі Конституції, заявляють про відмову скасувати акцію на вимогу міської влади.

Про це Харків Times дізнався з їхніх заяв у соцмережах.

Голова “Штабу оборони Харківщини”, лідер харківського осередку “Національного корпусу” Костянтин Немічев написав у Telegram, що Управління Служби безпеки України в Харківській області та міська рада “саботують проведення Маршу за український Харків”.

“Серед причин, на які посилаються спецслужбовці: чергова хвиля спалаху COVID-19; начебто ще з 2016 для Харківської області введено “жовтий” рівень терористичної загрози. При цьому Харковом курсує переповнений громадський транспорт, а школярів відмовились відправляти на дистанційне навчання. Також СБУ не забороняє проведення великих концертів, зокрема російських виконавців. Вочевидь, за логікою спецслужб, такі заходи не несуть загрозу розповсюдження коронавірусної інфекції або терористичного акту. Замість протидії колаборантам, які працюють в інтересах країни-агресора, СБУ вкотре воює з патріотами України. Марш ніхто не відміняє. Зустрінемось в суботу на Майдані Конституції!”, – написав активіст.

Представник руху “Демократична Сокира” Микита Соловйов заявив у Facebook, що ініціатори Маршу єдності робили все для того, щоб працювати разом із місцевою владою та силами правопорядку.

“Ми четвертий день ведемо переговори з Харківським міськвиконкомом, ОДА, СБУ та МВС. Ми послідовно говоримо про неполітичний характер акції. Ми домовилися про відсутність на Марші не тільки партійних прапорів, взагалі всіх прапорів крім національного. Ми домовилися з усіма промовцями про відсутність будь-яких політичних гасел та вимог на акції. Учора на прес-конференції я прямо відповідав журналістам, що ми не будемо в цій ситуації давати оцінок діям влади, не час”, – зазначив він.

За словами Соловйова, міська влада спочатку намагалася вмовити ініціаторів Маршу скасувати акцію, а тепер перейшла до офіційних дій. Активіст процитував протокол засідання, яким вирішено “рекомендувати заявнику відмовитися від проведення акції”: “Також потребує врахування той факт, що проведення громадсько-масових заходів у теперішній час використовується окремими радикально-налаштованими особами для організації провокацій, спрямованих як на дискредитацію керівництва держави, так і на загострення суспільно-політичної ситуації у місті та регіоні в цілому”.

“Тобто ви вирішили, що ви тепер самі вирішуватимете, що може бути використане для дискредитації, а що ні, і заборонятимете все, що вам не подобається? Ні, з такою логікою все стає на свої місця. Тому що це в Росії влада може сама вирішувати, що корисно, а що шкідливо, що можна робити людям, що не можна… Які публічні активності допустимі, які ні. І вже точно, при загрозі можливої дискредитації керівництва держави всі зриваються з ланцюга та пресують неугодного. В Україні так не буде. Не буде жодний чиновник вирішувати, що дозволити, а що заборонити. Що дискредитує владу, а що ні. Востаннє в Україні подібні речі намагався творити Янукович. Ми всі пам’ятаємо, чим це скінчилося. Марш відбудеться незалежно від бажання місцевої чи будь-якої іншої влади. Нас багато, і ми покажемо всім, що разом готові відстояти Харків. Зустрінемось у суботу”, – написав Соловйов.

Депутат міської ради Ігор Черняк наголосив у Facebook, що саме демонстрація єдності та злагодженості є найкращим запобіжником проти будь-яких посягань на мир та спокій в українських містах. Саме цим і керувалися представники абсолютно різних громадських та політичних організацій, приймаючи рішення про проведення у Харкові Маршу Єдності. Суспільство перше зробило крок на зустріч і простягнуло владі відкриту руку, щоб показати єдину позицію: “Харків був, є і завжди буде невід‘ємною частиною України. І ми більше нікого тут не чекаємо і нікому не будемо раді”. І здавалося б, ця акція логічно мала б бути підтрмана представниками всіх гілок влади.

“Замість цього ми спостерігаємо незрозумілі “танці” з єдиною метою: не допустити проведення в Харкові масштабної громадської акції. Сьогодні дійшло до того, що ніби-то міська влада зібралася звертатися до суду з вимогою заборонити проведення Маршу Єдності. У цьому немає ані логіки, ані здорового ґлузду. Така позиція очевидно шкодить всім, адже лише сіє недовіру замість зміцнення зґуртованості. І єдине пояснення: це вказівка з Києва, яка має виключно політичне обґрунтування. І цю вказівку зараз тут на місці всі намагаються “відпрацювати”. На тому й все. Та я переконаний, що здоровий ґлузд має перемогти! І всі ми потребуємо єдності та злагодженості. І влада. І суспільство. Бо сьогодні інакше просто не можна. Право громадян на мирні акції є непорушним. А забезпечити порядок і спокій – це прямий обов‘язок влади”, – написав Черняк.

Як повідомляв Харків Times, громадські активісти закликали харків’ян взяти участь у Марші Єдності 5 лютого.

Харківська міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій на своєму позачерговому засіданні рекомендувала керівнику громадської організації “Молодь Харків” Євгенію Ткаченку відмовитись від проведення Маршу.