Шестеро харківських поліцейських незаконно заволоділи 2 млн гривень – прокуратура

Правоохоронці повідомили про підозру начальнику одного з харківських ізоляторів тимчасового тримання та п’яти підлеглим йому поліцейським за фактом незаконного заволодіння 2 млн гривень.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2019 році начальник одного з харківських ізоляторів тимчасового тримання розробив план заволодіння грошовими коштами та вступив у змову зі своїми підлеглими. Поліцейські одного з відділів ізолятора систематично не приходили на роботу, займаючись особистими справами, у тому числі оплачуваною діяльністю. Начальник ізолятора, достовірно знаючи про це, умисно не повідомляв  про вказані факти вищому керівництву.

“Хоча поліцейські не виконували свої службові обов’язки, заробітна плата їм нараховувалась. Частину грошей вони передавали начальнику ізолятора за те, що він приховував їх відсутність на робочому місці. Усього правоохоронці незаконно заволоділи понад 2 млн гривень бюджетних коштів”, – йдеться у повідомленні.

28 січня, відразу після передачі одним з поліцейських начальнику ізолятора частини безпідставно нарахованої заробітної плати в сумі 5 тис. гривень, їх обох затримано в порядку ст. 208 КПК України. Обом затриманим та ще чотирьом поліцейським повідомлено про підозру. 30 січня начальнику ізолятора та іншому затриманому правоохоронцю обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу іншим підозрюваним.

Встановлюються інші особи, причетні до вчинення цього кримінального правопорушення.

Досудове розслідування проводять слідчі територіального управління ДБР, розташованого в м. Полтаві, оперативний супровід здійснюють співробітники Харківського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України.

Поліцейських підозрюють у вчиненні правопорушення за ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу (заволодіння чужим майном за попередньою змовою групою осіб, вчиненого у великих розмірах повторно). Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.