СБУ затримала у Харкові російського агента (відео, фото)

Контррозвідники Служби безпеки України затримали у Харкові російського агента, який збирав дані щодо новітніх українських систем зброї. В затриманні були задіяні спецпризначенці із Центру спеціальних операцій «А».

Про це Харків Times повідомили у прес-службі СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що представник терористичної організації «МДБ ДНР» завербував мешканця Харкова для збору таємної інформації. Куратором операції був кадровий співробітник ФСБ РФ. Агент мав збирати дані про місця базування і переміщення підрозділів правоохоронних органів, а також інші дані у сфері оборони. Отриману інформацію він передавав електронними каналами зв’язку представникам псевдоспецслужб так званої «ДНР» та співробітникам ФСБ РФ.

“У межах розпочатого кримінального провадження співробітники СБУ не допустили витоку інформації із закритих дослідницьких програм в оборонній сфері, яку ворожий агент намагався здобути в одному із інститутів Харкова”, – йдеться у повідомленні.

Судячи з разповсюджених прес-службою фото, правоохоронці затримали чоловіка неподалік станції метрополітену “Академіка Павлова”.

Наразі агенту повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу: Суд обрав зловмиснику запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Операція проводилась співробітниками СБУ в Донецькій та Луганській, а також Дніпропетровській областях за координації Департаменту контррозвідки СБУ. Процесуальне керівництво здійснює Донецька обласна прокуратура.

Як повідомив Офіс Генерального прокурора, з квітня 2020 року підозрюваний систематично збирав та передавав представникам іноземних спецслужб  фото та відеоматеріали щодо місць дислокації військової техніки і українських військовослужбовців на території Харкова. Крім того, чоловік таємно повідомляв про оперативну обстановку поблизу штабу Нацгвардії України через один з месенджерів.

“Його затримали під час виконання завдання – отримання документів із закритих дослідницьких програм в оборонній сфері одного із інститутів Харкова щодо новітніх українських систем зброї”, – йдеться у повідомленні.