Адвокат сім’ї загиблого у ДТП рятувальника вимагає посилення покарання для винуватця аварії на харківській Окружній

Адвокат сім’ї рятувальника Дмитра Азаренкова, який разом з 15-річною донькою загинув у ДТП на харківській Окружній восени позаминулого року, подав касаційну скаргу до Верховного суду України. Він вимагає для винуватця ДТП Габишева покарання у 10 років замість присуджених 9 та іншого трактування компенсації.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення самого адвоката у Facebook.

«Верховний суд прийняв мою касаційну скаргу у справі Габишева! Ми вимагаємо з потерпілими у справі про загибель Азаренкових – максимально можливий термін у ДЕСЯТЬ РОКІВ, а не пом’якшення покарання у 9 років», — написав Євген Мельниченко.

На думку сторони потерпілих, суд першої інстанції та апеляційний суд неправильно оцінили часткове відшкодування збитків — 5% від стягнутої судом суми відшкодування шкоди (100 000 грн з 2 000 000 грн) — як підставу для пом’якшення вироку.

У судовій практиці розрізняють часткове та повне відшкодування збитків.

Повне відшкодування збитків, згідно з п. 2 ч. 1 ст. 66 КК, є обставиною, що пом’якшує покарання. Але часткове відшкодування, згідно з п. 3 ч. 1 ст. 65 КК, може лише позитивно характеризувати обвинуваченого та враховуватися судом лише у такій якості.

Також адвокат зазначає, що за ст. 286 КПК та ст. 45, 46 КК при скоєнні кримінального правопорушення невеликої тяжкості та вперше можливе так зване дієве каяття, елементом якого є, зокрема, повне відшкодування збитків, і це тягне за собою звільнення винуватця від кримінальної відповідальності.

Однак у даному випадку, на думку Євгена Мельниченка, ми маємо справу з мізерним відшкодуванням збитків, яке ніяк не можна прирівняти до каяття, але у стратегії захисту воно використовується для пом’якшення міри покарання.

Крім того, адвокат повідомив, що батьки Дмитра Габишева подали на нього скарги до дисциплінарного комітету.

Як повідомляв Харків Times, вранці 21 жовтня 2020 року під час зіткнення на перетині Білгородського шосе з Окружною дорогою Toyota Land Cruiser і Daewoo Lanos загинули 41-річний водій Daewoo та його 15-річна дочка.

Загиблий виявився начальником однієї з пожежно-рятувальних частин Харкова.

За кермом Toyota перебував нетверезий 19-річний хлопець, раніше вже притягався за п’яне водіння.

23 жовтня 2020 року Київський районний суд Харкова заарештував Дмитра Габишева, а 14 січня той же суд продовжив йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою ще на 60 днів.

6 квітня 2021 року в Київському районному суді Харкова відбулося чергове засідання з розгляду справи Дмитра Габишева, обвинуваченого в смертельній ДТП на окружній дорозі. На судовому засіданні пройшли дебати сторін. Обвинувачений Дмитро Габишев визнав свою провину в повному обсязі. Прокуратура зажадала максимального покарання.

8 квітня Київський районний суд Харкова визнав Дмитра Габишева винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель кількох осіб (ч. 3 ст. 286 КК), та призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 9 років.

21 вересня Харківський апеляційний суд залишив вирок чинним.