У Харкові відкриють відновлений пам’ятник воїнам УПА

Фото: Український Харків / Facebook

25 грудня у Молодіжному парку Харкова відкриють новий пам’ятний знак загиблим воїнам Української повстанської армії. Гранітний монумент встановлять на місці колишнього знака, який кілька десятків разів атакував вандали.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення на сторінці «Український Харків» у Facebook.

Єдиний у східній частині України пам’ятник загиблим воїнам УПА було встановлено у Молодіжному парку, навпроти Київського райвідділу поліції у 1992 році. За майже 30-річну історію монумент неодноразово намагалися зіпсувати або зруйнувати. Пам’ятний знак обливали фарбою, били кувалдами, зривали окремі елементи, розстрілювали і намагалися навіть підірвати. За деякими актами вандалізму в поліції відкривали кримінальні провадження.

У 2021 році харківські активісти розпочали роботи зі створення нового пам’ятного знаку. У серпні 2021 року у Лезниківському кар’єрі Житомирської області, де видобувають граніт. купили матеріал для реконструкції основної частини пам’ятника.

У вересні того ж року було спроектовано і залито новий капітальний фундамент, оскільки колишній серйозно постраждав внаслідок вибуху і не міг бути використаний як основа під новий монумент.

“Наразі пам’ятний знак УПА відновлено з ретельним дотриманням концепції максимально точного відтворення зруйнованої частини пам’ятника”, – йдеться у повідомленні.

Відкриють відновлений пам’ятний знак у суботу, 25 грудня. Початок заходу – об 11:00.

Як повідомляв Харків Times, 27 лютого Київський районний суд визнав 44-річну мешканку Харкова винною у підготовці підриву пам’ятника воїнам Української Повстанської армії та призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років з випробувальним терміном на 3 роки.

28 липня поліція відкрила кримінальне провадження за фактом осквернення пам’ятника воїнам УПА у Молодіжному парку, залитого червоною фарбою.

У ніч на 14 жовтня, який вважається днем ​​створення Української повстанської армії, у Молодіжному парку Харкова 38-ий раз осквернили пам’ятник воїнам УПА.