Харківська міськрада ухвалила бюджет на 2022 рік (доповнено)

Фото: Igor Cherniak / Facebook

Харківська міська рада сьогодні, 22 грудня, схвалила проєкт бюджету Харківської міської територіальної громади на 2022 рік.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

Загальний обсяг доходів бюджету міста розрахований у розмірі 19,3 млрд грн.

У проєкті рішення також було враховано освітню субвенцію з держбюджету у розмірі 2,29 млрд грн, реверсну дотацію, додаткову дотацію на компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів внаслідок наданих державою податкових пільг зі сплати земельного податку суб’єктам космічної діяльності та літакобудування – 295 млн грн, а також субвенція на продовження третьої лінії Харківського метрополітену – 313 млн грн.

Основним джерелом доходу, як і раніше, залишається податок з доходів фізичних осіб. У структурі доходів бюджету на наступний рік він становитиме 9,4 млрд. грн. Крім того, місцеві податки та збори становитимуть 5,5 млрд грн.

Прогнозний обсяг видатків бюджету Харківської міської територіальної громади на 2022 рік розрахований на рівні 18,8 млрд грн. Загалом буде профінансовано 38 міських цільових програм.

Фінансування галузі медицини у місті Харкові у 2022 році збільшиться більше ніж на 40% більше, ніж цього року, та становитиме 633 млн грн. Кошти планується спрямувати на придбання медикаментів (56,8 млн грн), капремонт медичних установ (47,2 млн грн), придбання медичного обладнання (43 млн грн), оновлення обладнання КП «Міська молочна фабрика-кухня дитячого харчування» (28 млн грн). На створення муніципальної системи надання невідкладної, консультативної медичної допомоги заплановано 97,3 млн грн.

На галузь соціального захисту населення у бюджеті Харківської міської територіальної громади на 2022 рік передбачено 621 млн грн. Ці кошти будуть, зокрема, спрямовані на створення ефективної системи соціальної підтримки харків’ян, забезпечення функціонування 20-ти установ соцзахисту та соцзабезпечення. Зокрема, були збережені пільги окремим категоріям громадян на оплату послуг ЖКГ, пільговий проїзд у метрополітені та наземному електротранспорті, передбачена одноразова грошова допомога малозабезпеченим громадянам на загальну суму 78,9 млн грн. Також наступного року будуть виділені кошти на забезпечення санаторно-курортним лікуванням ветеранів війни та осіб, прирівняних до них (7,7 млн ​​грн), забезпечення чорнобильців санаторно-курортним лікуванням (2,5 млн грн), перевезення маломобільних груп населення спеціалізованим автотранспортом (2,6 млн грн), реалізацію соціальних проєктів громадських організацій (1,5 млн грн) та ін.

“Бюджет міста збалансований. Безумовним пріоритетом у галузі видатків бюджету на наступний рік залишається збереження соціальної стабільності, створення умов, що сприяють покращенню якості життя городян”, – зазначила заступник міського голови – директор Департаменту бюджету і фінансів Тетяна Таукешева.

«Це соціально спрямований бюджет. Понад 40% видатків підуть на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист, спорт, культуру. Ми вперше в країні створюємо швидку муніципальну допомогу. Ми передбачили збереження у бюджеті всіх пільг – на проїзд у громадському транспорті, оплату послуг ЖКГ, матеріальної допомоги нужденним. Покажіть ще хоч одне таке місто! Другий напрямок – це потужний розвиток інфраструктури: нові транспортні розв’язки, закупівля рухомого складу, будівництво Льодової арени, реконструкція стадіону «Металіст». Це бюджет розвитку міста. Харків’яни покладали на нас надію, що місто не стагнуватиме, а розвиватиметься, ставатиме кращим, ніж інші міста. І в цьому наше завдання», – заявив Харківський міський голова Ігор Терехов.

За затвердження проєкту бюджету дали голоси фракції “Європейська солідарність” (“за” –9 депутатів), “Блок Кернеса – Успішний Харків” (31 – “за”, 1 – не голосував), “Опозиційна платформа – За життя” (13 – “за”, 3 – утрималися), “Слуга народу” (8 – “за”). 6 депутатів фракції “Блок Світличної “Разом” утрималися, а 5 депутатів “Партії Шарія” проголосували проти.

Як повідомляв Харків Times, загальний обсяг доходів та видатків бюджету Харкова на 2021 рік був розрахований в розмірі 15,6 млрд грн.