У Харкові під виглядом реконструкції квартири збудували супермаркет (доповнено, фото)

Фото: Державна інспекція архітектури та містобудування України

У Харкові намагаються узаконити магазин площею 1200 кв.м., який за документами є квартирою площею 60 кв.м.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Державної інспекції архітектури та містобудування України.

У квартирі з прибудовою, розташованій на першому поверсі однієї з харківських новобудов, повинні були провести реконструкцію під магазин продовольчих та непродовольчих товарів. Саме на такий вид робіт видала дозвіл ліквідована нині Державна архітектурно-будівельна інспекція. Проект реконструкції розробили у ТОВ “Аркада ХХІ”.

Але після завершення робіт з’ясувалося, що площа квартири “виросла” у 20 разів. І замість невеликого магазину формату “біля будинку” можна відкрити супермаркет.

По завершенню будівництва замовник звернувся до Держінпекції архітектури та містобудування України із заявою на видачу сертифікату щодо прийняття об’єкта в експлуатацію. Інспектори ДІАМУ під час візиту на об’єкт оцінили результат “реконструкції” та відмовили у видачі документа.

Примітно, що співробітники Консалтингової агенції «Галілео», які складали експертний звіт за підсумками “реконструкції”, зауважень не мали. За інформацією Держінпекції, ця харківська агенція і раніше крізь пальці дивилася на порушення.

Цього разу працівники ДІАМУ мають намір провести позапланову перевірку об’єкта у порядку архітектурно-будівельного контролю та вжити заходів, передбачених законодавством. А також повідомити правоохоронні органи про виявлені порушення.

Будівля, про яку йдеться, знаходиться за адресою Московський проспект, 272, неподалік станції метро “Індустріальна”. Вже кілька місяців у ній працює супермаркет “АТБ” – поширена ДІАМУ фотографія знімалася ще до його відкриття. Перші фото цього супермаркету у Google Maps датовані березнем 2021 року.

Як повідомляв Харків Times, Київська окружна прокуратура м. Харкова оскражує в суді будівництво багатоповерхового житлового будинку в центрі міста, виконане під виглядом реконструкції квартир.