У Харківській області відкрили нове родовище газу

Ілюстративне фото: dnepr.info

«Укргазвидобування» відкрило у Чугуївському районі Харківської області нове родовище з перспективними ресурсами до 5 млрд кубометрів газу.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі компанії.

Нове Мосьпанівське родовище знаходиться у Харківській області. Перша пошукова свердловина, що відкрила родовище, забезпечує 239 тис. куб. м газу на добу. За попередніми оцінками, ресурси родовища становлять до 5 млрд куб. м газу.

Результати пошуково-розвідувальних робіт свідчать про високу перспективність родовища. Це також підтверджує наявне поблизу Волохівське родовище, яке вже розробляє компанія.

«Відкриття Моспанівського родовища – це результат поєднання експертизи наших геологів, застосування сучасних підходів до геологорозвідки. На цій ділянці у 2019 році ми провели 3D сейсміку, на основі якої побудували структурно-тектонічну модель площі. Далі геологи, використовуючи ймовірнісні методи оцінки ресурсної бази та сучасні методики прогнозу пастки, визначили місцеположення та глибину пошукової свердловини. Ризики оцінювали також із застосуванням передового програмного забезпечення. В результаті успішного буріння нашими фахівцями маємо високий добовий дебіт та новий перспективний актив», – повідомив Олександр Романюк, директор дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування».

Свердловину протягом чотирьох місяців (з червня до жовтня 2021 року) споруджувала бурова бригада «Укрбургазу» – внутрішнього бурового підрядника із залученням модернізованого бурового верстата вантажопідйомністю 320 т.

Свердловина має вертикальний профіль та глибину 4 150 м. В даний час продовжуються випробування та дослідження свердловини.

«Укргазвидобування» планує подальшу програму пошуково-розвідувальних робіт на новому родовищі.

Як повідомляв Харків Times, у Краснокутському районі ввели в експлуатацію нову свердловину з видобутку газу.