На заповнення Краснопавлівського водосховища виділили гроші з Держбюджету

Фото: Харків Times

Для подачі води до Краснопавлівського водосховища виділили 31 млн грн із Держбюджету. Ще 3 млн дасть облрада.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення в.о. голови Харківської облдержадміністрації Олександра Скакуна у Facebook.

З резервного фонду Держбюджету для заповнення Краснопавлівського водосховища, яке забезпечує 20% мешканців Харківської області та рівень якого знизився до критичної позначки, виділили 31 млн грн. Відповідне рішення ухвалили 2 грудня під час засідання Кабінету Міністрів України.

Ще 3 млн грн, за рішенням профільної комісії облради, буде виділено з обласного бюджету.

«Ми довго шукали вихід у питанні наповнення водою Краснопавлівського водосховища, адже в Державному бюджеті на цей рік кошти на ці цілі не були передбачені. Декілька раундів переговорів у міністерствах, з народними депутатами, з керівництвом каналу Дніпро – Донбас, Харківською міською радою, КП «Харківводоканал» завершились успіхом.

Сьогодні Кабінет міністрів України підтримав Харківську область та прийняв рішення виділити з резервного фонду Державного бюджету 31 млн грн для здійснення водообміну на Краснопавлівському водосховищі. Ще 3 млн грн додаємо з обласного бюджету. За нашими розрахунками, які узгоджені з керівництвом каналу Дніпро – Донбас, цієї суми вистачить, щоб прокачати воду та поповнити водосховище», — написав Олександр Скакун.

В.о. губернатора також нагадав, що за рахунок держбюджету водосховище наповнюють востаннє: «З 1 січня в дію вступає новий Водний кодекс, згідно з яким ці роботи фінансуватимуться з місцевих бюджетів, а також за кошти комунальних підприємств, які використовують воду».

Довідка. Наповнення Краснопавлівського водосховища через канал Дніпро-Донбас здійснюється 12 насосними станціями загальною витратою 120 куб. м/с. Щоб перекачати сюди воду з Дніпра, необхідно провести водообмін спочатку в Орільському водосховищі, після чого вода зможе перейти до Краснопавлівського водосховища. Водойма має повний обсяг 420 млн куб. метрів, корисний обсяг – 412 млн куб. метрів. За інформацією керівництва каналу Дніпро-Донбас, на весь процес потрібно 42 доби.

Як повідомляв Харків Times, на початок листопада 2021 року рівень води в Краснопавлівському водосховищі склав 106,82 м (позначка 106,6 м вважається аварійною). Водопостачання 400 тисяч мешканців Харківської області опинилося під загрозою.