Оновлений Харківський зоопарк: 100 днів після відкриття (фото)

Фото: Сергій Бобок / ХарківTimes

Харківський зоопарк у своїй оновленій версії відзначив 100 днів після відкриття. Ще не добудовано все заплановане, але територія обживається, гарнішає та приймає гостей. За 100 днів зоопарк відвідали понад 100 тисяч харків’ян.

Про це повідомив журналістам директор Харківського зоопарку Олексій Григор’єв, передав кореспондент Харків Times, який відвідав зоопарк.

«Ці 100 днів багато чому нас навчили. Ми зрозуміли, як краще прибирати територію, як організувати режим дня тварин залежно від їхнього характеру та особливостей. Тваринам жити стало краще, адже співробітники можуть задовольнити усі потреби вихованців», – наголосив Григор’єв.

За його словами, нова концепція зоопарку та радикальна зміна його експозиції, перш за все, пішла на користь тваринам, що живуть тут. Весь світ прагне зараз створювати саме такі зоопарки, які не викликають у відвідувачів жалю до тварин, а дають змогу всім мешканцям жити в умовах, наближених до природних.

За словами Григор’єва, кількість тварин, звичайно, скоротилася, але це дозволило створити всім комфортні умови. Нині у зоопарку проживає близько тисячі мешканців. Існує й план розвитку колекції, але він розроблений у співпраці з Європейською асоціацією зоопарків та акваріумів, до членства у якій Харківський зоопарк прагне. Саме куратори від цієї асоціації можуть вирішувати, як розвивати ту чи іншу гілку якогось виду, щоб отримувати найкраще потомство. Наприклад, з погляду європейських зоологів, тигр Єлісей, що живе у Харкові, для свого виду є майже еталонним екземпляром, а тому самка, яку пообіцяли Єлісею, також буде з найкращими кондиціями. Прес-секретар зоопарку Жанна Суслова каже, що у Харкові вже знають, куди відправляться їхні майбутні діти для покращення породи. Харківський зоопарк – учасник програми зі збереження різних видів тварин, серед яких – амурський тигр та леопард.

Жанна розповіла, як повели себе бурі ведмеді, випущені у новий просторий вольєр – з деревами та землею замість бетону. Насамперед, прийшовши до тями, вони почали… копати землю. Це те, що характерно для представників цього виду, але чого наші ведмедики були позбавлені. Наразі ведмеді готуються до зимової сплячки.

Усі теплолюбні мешканці зоопарку вже переведені до теплих вольєрів у приміщенні, а для тих, хто не дуже боїться холоду, залишена можливість самим вибирати, де знаходитись – у приміщенні чи на вулиці. Наприклад, леви поки вважають за краще гуляти. Гуляє й слон Аун Нейн Лей, у вольєрі якого – єдина в Україні піщана підлога (в інших українських зоопарках слони змушені жити на бетоні).

З’явилися у зоопарку й нові мешканці. Вже освоїлися в своєму басейні Агата, Маргарет та Шарлотта – три самички пінгвінів Гумбольдта. Кількість пінгвінів обіцяють ще збільшити, але ця трійця є першими пінгвінами в Україні. Через якийсь час поряд з ними з’являться білі ведмеді.

Троє білих полярних вовків зими не бояться та почуваються дуже комфортно. Вовки не звертають уваги навіть на нахабних сорок, які намагаються відірвати шматочок від їхніх порцій м’яса під час годівлі. Сороки теж не дурні – до рисів, що знаходяться по сусідству, вони за м’ясом не сунуться.

Як розповів Григор’єв, незабаром до зоопарку мають привезти шимпанзе та кенгуру. У майбутньому очікують тапірів та подругу для слона Ауна. А отже, на харків’ян тут чекають нові знайомства та відкриття.

Як повідомляв Харків Times, Харківський зоопарк запрошує взяти участь у творчій ініціативі до Дня Святого Миколая та принести тваринам подарунки.