Суд зобов’язав повернути Харківській зооветакадемії земельну ділянку вартістю понад 50 млн грн

Фото: kharkovgo.com

Східний апеляційний господарський суд зобов’язав повернути Харківській державній зооветеринарній академії (ХДЗВА) 1 165 га землі, які обробляло приватне підприємство.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За даними слідства, ТОВ проводило сільгоспроботи на державній землі, яка перебуває у постійному користуванні ХДЗВА, на підставі договорів, укладених з керівництвом вишу у серпні 2020 року. Договори укладалися на обробку ґрунту для подальших спільних наукових досліджень щодо вирощування озимої пшениці. Вартість ділянки, що обробляється, склала понад 50 млн грн.

“Аналіз зазначених договорів свідчить, що справжньою метою їх укладання є приховування сторонами фактичних відносин оренди земельних ділянок”, – розповіли у прокуратурі.

Таким чином, приватна фірма всупереч нормам законодавства отримала у користування 1 165 га державної землі. Підприємство обробляло цю землю та отримувало прибуток від такої діяльності.

Дергачівська районна прокуратура звернулася до Господарського суду Харківської області з вимогою визнати недійсними договори та звільнити земельні ділянки. Але суд не погодився з доводами прокуратури і 1 липня цього року ухвалив рішення про відмову у позовних вимогах.

Прокуратура оскаржила це рішення. 28 жовтня Східний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу та в цілому позов Дергачівської окружної прокуратури Харківської області на користь держави особі Міністерства освіти і науки України та Головного управління Держгеокадастру в Харківській області до вищого навчального закладу та товариства з обмеженою відповідальністю про визнання недійсним договорів та звільнення земельних ділянок.

Рішення набуло чинності.

Як повідомляв Харків Times, Харківська зооветакадемія необґрунтовано переплатила 125 тис грн за нафтопродукти.