Компанія NIX допоможе Каразінському університету готувати затребуваних ринком IT фахівців

Компанія NIX і Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна 19 жовтня підписали угоду про співпрацю. В рамках партнерської угоди IT-експерти NIX допоможуть вузу поліпшити існуючі програми навчання студентів відповідно до вимог галузі.

Про це повідомив кореспондент Харків Times.

На думку президента компанії NIX Ігоря Брагінського, сфера освіти має реагувати на зміну трендів у технологіях, і в цьому їй можуть допомогти фахівці-практики, що працюють в IT-секторі.

“У нас прекрасно даються базові та фундаментальні дисципліни. У той же час, адаптація до реальних життєвих процесів кульгає. І ось це якраз те, де ми хочемо разом домогтися поліпшення. Ми будемо постійно опрацьовувати з університетом програми навчання, адаптуючи їх під поточні потреби галузі. З’явилася нова технологія, новий напрямок, змінився попит на певний тип фахівців – давайте разом сядемо подумаємо, як на це реагувати”, – зазначив Брагінський.

За словами президента компанії, NIX масштабно працює з вузами вже більше 15 років. “Ми дуже давно працюємо з НТУ “ХПІ”, я входжу до Наглядової ради “політеху”. І кафедру data science ми в ХПІ будували з нуля. І з ХНУРЕ ми працюємо. Але кожен раз – це щось нове. І в такому співробітництві дуже важливі готовність до змін, прагнення до зростання – все це дуже яскраво проявляється в Каразінському університеті. Підписання – це скоріше символічна частина нашої співпраці. Реальні кроки вже робляться, просто зараз все знаходиться на стадії опрацювання, планування, обговорення моделей, підбору кадрів, виконавців, методик”, – підкреслив він.

Моніторинг та поліпшення навчальних програм відповідно з трендами та запитами галузі – лише один з передбачуваних шляхів співпраці. В рамках партнерства компанія планує постійно надавати можливість викладачам університету брати участь на її виробничій базі в реальних проектах. Крім того, передбачається залучення студентів до стажувань в компанії, що підвищить їхню мотивацію і допоможе їм отримати практичний досвід уже в процесі навчання.

“Ми хочемо надавати студентам більше практики під час навчання. І вони мають бути зорієнтовані на нові галузі, які з’являються. Якщо ми говоримо про суто “технічне” навчання, то немає нічого такого, чому потрібно навчити цих дітей сьогодні, що було б їм корисно через 30 років. Це стосується не тільки IT, просто в IT це яскравіше видно. Сьогодні вийшла одна технологія, а через півроку – вона вже інша, а ще через півроку – про неї вже забули, а спливло щось таке, про що вже 30 років не пам’ятають. Втім, і будь-якому фахівцю треба вчитися, доучуватися, переучуватися кожен день. Уміння вчитися – це те, чого ми хочемо від них найбільше. Потрібні ті, хто має капітальні знання, математику, алгоритмізацію з одного боку, і з іншого боку – швидко схоплюють нові технології”, – сказав Брагінський.

Він наголосив, що компанія у співпраці з Каразінським університетом не збирається обмежитися одним або декількома факультетами: “Ми сподіваємося, що співпраця між нами та університетом стане настільки глобальною та масивною, що це зачепить всі факультети, як мінімум, що стосуються нашої індустрії, а можливо – і не тільки їх”.

Ректор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Тетяна Кагановська зазначила, що викладачі вузу прагнуть не тільки надати студентам якісну освіту, але й забезпечити їх затребуваність та конкурентність у практичній діяльності. “Нам дуже хочеться, щоб наші студенти мали можливість отримувати практичні навички, і брали їх від фахівців, які вже відомі в своїй сфері. У нас добра фундаментальна освіта. Якщо нам допоможуть додати практику – ми будемо дуже вдячні. І я впевнена, що у нас разом все вийде”, – сказала вона.