СБУ відкрила кримінальну справу щодо АТ «Харківгаз» через відключення села

Ілюстративне фото

СБУ відкрила кримінальне провадження щодо АТ «Харківгаз»: напередодні опалювального сезону компанія відключила від газопостачання ціле село під Харковом.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі СБУ.

СБУ досліджує обставини, за яких АТ «Харківгаз» відключило газопостачання в селі Благодатне Харківської області. За наявною інформацією, посадові особи цієї приватної компанії вимагали додаткові гроші від споживачів, безпідставно посилаючись на Президента та керівництво держави. Таким чином, вони підбурювали людей до масових акцій протесту, що, на думку СБУ, могло дестабілізувати ситуацію в регіоні.

За інформацією СБУ, посадові особи АТ «Харківгаз» залишили без газу ціле село на початку жовтня. Це сталося під виглядом ремонтних робіт.

Одразу після відключення від мешканців села зажадали підписати додаткову угоду на ще одну послугу, якої не було раніше — обслуговування внутрішньобудинкових систем. Таким чином, платіжка для кожної сім’ї мала зрости на 1200-1800 гривень на рік.

У разі відмови представники АТ «Харківгаз» обіцяли зовсім припинити подачу газу до населеного пункту. Тобто, користуючись монопольним становищем і гострою потребою населення в газі на початку опалювального сезону, просто шантажували селян.

При цьому керівництво «Харківгаз» заявило що їх компанія не має жодного відношення до підвищення цін на газ, а винні в цьому Президент і керівництво держави. Це викликало численні акції протесту місцевих жителів і перекриття доріг.

СБУ вбачає тут окремі ознаки дій, передбачених ст. 109 КК (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років.

Після втручання правоохоронних органів і місцевої влади газопостачання села було відновлено 17 жовтня.

Досудове розслідування триває. Правоохоронці вивчають всі обставини цієї ситуації.

Довідка. Товариство з обмеженою відповідальністю «Харківгаз» на 95,5% є приватною компанією, яка самостійно формує ціни на свої послуги.

Як повідомляв Харків Times, під Харковом протестуючі перекривали трасу через відключення газу.