Харків’янин переміг на чемпіонаті Європи з шашок

Фото: Юрий Аникеев/Facebook

Харківський гросмейстер, чемпіон світу Юрій Анікеєв переміг на чемпіонаті Європи 2021 з шашок-100 в блискавичної гри (бліц).

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Український спорт в Facebook.

Змагання проходили в італійському місті Кьянчано-Терме. Юрій Анікеєв набрав 14 очок і випередив спортсмена з Нідерландів Яна Гронендейка. Бронзу завоював ще один українець – Артем Іванов.

Юрій також завоював бронзову медаль у швидкій програмі (рапід).

Вікторія Мотричко з Одеси завоювала “золото” в швидкій грі. Срібло в скарбничку збірної України принесла Ольга Балтажи з Івано-Франківська. Вона була другою в жіночому турнірі з бліцу. Це друга срібна медаль Ольги на нинішньому чемпіонаті.

І чоловіча, і жіноча збірні України посіли друге місце в командному ЧЄ-2021 з шашок-100 (рапід). У чоловіків за українську команду виступали Юрій Анікеєв, Артем Іванов і Іван Антоненко, у жінок Вікторія Мотричко і Ольга Балтажи.

Довідка: Харківський гросмейстер Юрій Анікеєв ставав чемпіоном світу у 2004 році (класика), у 2018 році (бліц) з бразильських шашок, чемпіоном світу в 2016 і 2020 роках з міжнародних шашок в швидкій програмі.

У 2019 українець виграв чемпіонат Європи з російських шашок, а в 2005 році – в бліці з міжнародних шашок.

На турнірах вважає за краще виступати в українському національному одязі – у вишиванці. За що його безрезультатно намагалася дискваліфікувати Міжнародна федерація шашок (IDF), штаб-квартира якої знаходиться в Санкт-Петербурзі. Президент федерації і більшість керівників організації – росіяни.

За рішенням Міжнародного спортивного суду Лозанни дискваліфікацію з українського чемпіона світу з шашок Юрія Анікеєва було повністю скасовано. Крім цього суд зобов’язав Міжнародну федерацію шашок виплатити Анікеєву 5 тисяч швейцарських франків як компенсацію і сплатити судові витрати.

Як повідомляв Харків Times, в серпні цього року харків’янин Юрій Анікеєв переміг на чемпіонаті Європи з шашок-64, який відбувся в Туреччині.