ЄБРР підтримає “зелене розвиток” Харкова і допоможе модернізувати електротранспорт

Фото: www.city.kharkov.ua

Секретар Харківської міськради Ігор Терехов обговорив з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку нові напрямки співпраці.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

“Міський транспорт для харків’ян має бути найсучаснішим, комфортним і доступним – це наша позиція. І я радий, що в особі ЄБРР ми знайшли партнера, який допомагає втілювати в життя найсміливіші та найнеобхідніші місту задуми”, – заявив Терехов.

На сьогоднішній день загальний обсяг інвестиційних програм транспортної інфраструктури Харкова становить 433,65 млн євро. ЄБРР є одним з найбільших міжнародних партнерів Харкова в цій сфері: банк надав кредит у 160 млн євро на продовження третьої лінії метро і 8 млн євро на оновлення тролейбусного парку.

Завдяки співпраці з ЄБРР місто закупило 57 сучасних тролейбусів з автономним ходом. А будівництво нових станцій метро – “Державінської” та “Одеської” – починається вже в цьому році.

Також підчас зустрічі була досягнута домовленість про приєднання Харкова до програми ЄБРР “Зелені міста”.

“Ми домовилися, що Харків приєднається до програми “Зелені міста”. В її рамках буде проведений комплексний аналіз екологічної ситуації в місті і підготовлений план дій, який дозволить поліпшити екологію. Аналітична робота займе близько року. Буде складений список пріоритетних інвестицій, наприклад, в системи транспорту, водо- і теплопостачання, енергоефективності тощо. У кожного такого проєкту буде своя доля: щось можна реалізувати за рік, а щось – за 5-10 років. Завтра на економічному форумі в Харкові ми підпишемо відповідний меморандум”, – зазначив представник ЄБРР.

За його словами, до програми “Зелені міста” вже приєдналися Львів, Київ, Маріуполь, Кривий Ріг, Дніпро, Хмельницький. На сьогоднішній день учасниками цієї програми є 50 міст в Європі та Азії.