Названо імена перших шести зареєстрованих кандидатів на посаду мера Харкова – що про них відомо

Фото: www.oporaua.org

Харківська міська виборча комісія зареєструвала шість громадян кандидатами на позачергових виборах Харківського міського голови.

Про це Харків Times дізнався з постанов комісії.

25 вересня зареєстровані:

Немічев Костянтин Віталійович – самовисуванець,10.01.1996, голова Харківської обласної регіональної партійної організації політичної партії “Національний корпус”. Згідно біографії на його сайті, закінчив Харківський національний університет будівництва й архітектури за спеціальністю “Будівництво”. Був учасником Революції гідності, у 2014-2016 роках – служив у батальйоні та полку “Азов”. На позачергових парламентських виборах 2019 р. був кандидатом по округу №170 (самовисуванець). Позиціонує себе як єдиного кандидата від проукраїнських сил Харкова. У червні представники партій “Акцент”, “Демократична Сокира”, “Європейська Солідарність”, “Національний Корпус” і організації “Правий Сектор” підписали меморандум про партнерство та співробітництво. 28 серпня відбулося голосування за єдиного кандидата від них – з результатом в 14 голосів переміг Немічев. 30 серпня “Європейська Солідарність” заявила про вихід з процесу висунення єдиного кандидата та відкликання підпису її представника під підрахунком голосів в бюлетенях “з огляду на наявність інформації щодо кулуарних домовленостей” одного з суб’єктів процесу – партії “Акцент”.

Добкін Михайло Маркович – самовисуванець, 26.01.1970, член політичної партії “Християнські соціалісти”, радник ГО “Наш дім Харків”. Був депутатом Харківської міськради (1998-2002 рр.), народним депутатом України 4 та 8 скликань (обирався відповідно від Народно-демократичної партії та Опозиційного блоку), депутатом Харківської обласної ради (2010-2014 рр.), головою Харківської облдержадміністрації (2010-2014 рр.), Харківським міським головою (2006-2010 рр.). За даними ЗМІ, 10 березня 2014 р. був затриманий у кримінальній справі про посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, однак Генпрокуратура не знайшла у його діях складу злочину. У 2014 р. балотувався у президенти України як самовисуванець (на той час був членом Партії Регіонів). 13 липня 2017 року Верховна Рада дала згоду на зняття недоторканності та арешт Добкіна у кримінальній справі про незаконне відчуження землі. На позачергових парламентських виборах 2019 р. був кандидатом за списком партії “Опозиційний блок”. У червні 2020 р. заявив про намір балотуватись на посаду міського голови Києва. У 2020 році Добкін намагався висунути свою кандидатуру на виборах мера Харкова. Однак мер Харкова Геннадій Кернес заявив, що рішення Добкіна балотуватися на пост мера Харкова – це не дружній жест, а спроба використати чужий політичний капітал. Після цього Добкін заявив про зняття своєї кандидатури. За даними руху ЧЕСНО, Добкін – фігурант антикорупційних розслідувань щодо незаконного відчуження землі та махінацій на безтендерних закупівлях. Пов’язані із родиною Михайла Добкіна компанії неодноразово вигравали багатомільйонні тендери державних та комунальних підприємств.

Говоров Валерій Станіславович – самовисуванець, 28.04.1981, безпартійний, заступник Куп’янського міського голови з питань діяльності виконавчих органів Куп’янської міської ради. Закінчив Харківський національний університет внутрішніх справ, кандидат юридичних наук. З 1998 року по 2006 рік проходив службу в органах внутрішніх справ у підрозділах ХНУВС та ДСБЕЗ. У 2010 р. та 2015 р. обирався депутатом Куп’янської міської ради. З вересня 2018 року – доцент ХНУВС. З жовтня 2018 року по листопад 2020 року був виконуючим повноваження міського голови Куп’янська, секретарем Куп’янської міськради. Член комісії з питань молодіжної політики, культури, спорту та туризму Харківської обласної ради, входить до фракції партії “Опозиційна платформа -за життя”.

Маринін Дмитро Олексійович – самовисуванець, 09.07.1967, безпартійний, аспірант на кафедрі регіонального розвитку та місцевого самоврядування в Національній академії державного управління при Президентові України. За даними ЗМІ, закінчив Харківський національний автомобільно-дорожній університет. З 1990 по 1991 роки працював в органах МВС, потім – у будівельних підприємствах. У 2007-2008 рр. займав посаду заступника директора КП “Жилкомсервіс”, з початку 2009 р. – посаду начальника Управління експлуатації та ремонту житлового фонду КП “Жилкомсервіс”, а з квітня 2009 р. – начальника цього управління. З червня 2010 р. по листопад 2012 р. – радник Харківського міського голови з питань житлово-комунального господарства. 3 жовтня 2012 р. був виключений з Партії регіонів, де перебував з 2006 р., та з партійної фракції у міськраді. З того моменту критикує місьоку владу. У жовтні 2013 р. Марініну оголосили підозру у привласненні майна і підробці документів під час роботи в КП “Жилкомсервіс”. Згодом Маринін був виправдвний за звинуваченням у підробці документів, а розтрата майна була перекваліфікована в “службову недбалість”. Суд призначив Мариніну покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з позбавленням права займати організаційно-розпорядчі посади на два роки. Був звільнений від відбуття покарання в зв’язку із закінченням терміну давності. У червні 2018 р. Жовтневий райсуд Харкова виправдав Мариніна через недоведеність наявності складу злочину. На позачергових парламентських виборах 2014 р. балотувався по 168 округу.

Кондрусик Олександр Олександрович – самовисуванець, 04.06.1969, безпартійний, фізична особа-підприємець, займається приватною психологічною практикою. Закінчив Харківський педагогічний університет імені Сковороди, веде в Facebook блог під ніком “Саша Псих”.

Плетньов Володимир Васильович – кандидат від Харківської обласної організації політичної партії “Партія Шарія”, 06.06.1961, член Політичної партії “Партія Шарія”, адвокат. За даними ЗМІ, Плетньов майже 30 років працював суддею – спочатку у Київському райсуді Харкова, потім в Апеляційному суді Харківської області. У жовтні 2018 року Плетньов відмовився від проходження кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді, назвавши цю процедуру неконституційною, а співбесіду – непрозорою. У листопаді 2018 р. Вища рада правосуддя задовольнила заяву Плетньова про відставку. На позачергових парламентських виборах 2019 р. висувався кандидатом по одномандатному виборчому округу №180 від “Опозиційної платформи – за життя”. У 2020 р. був обраний депутатом Харківської міської ради 8 скликання, член фракції “Партія Шарія”, секретар постійної комісії міськради з питань забезпечення громадського порядку, дотримання законності, охорони прав, свобод та законних інтересів громадян. Дочка Плетньова Юлія – адвокат, захищала, зокрема, Михайла Добкіна та колишнього мера Харкова Генадія Кернеса, була разом зі своєю матір’ю співвласником ТОВ “Червоний сердолік”, що займалося маршрутними пасажирськими перевезеннями у Харкові.

Також комісія відмовила у реєстрації самовисуванцю Кеммелю Віктору Володимировичу через ненадання ним передбачених законом документів та невнесення застави.

Вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня. Процес висування та реєстрації кандидатів триватиме до 30 вересня.

Як повідомляв Харків Times, 25 вересня секретар Харківської міської ради Ігор Терехов офіційно висунутий кандидатом на посаду мера від партії «Блок Кернеса – «Успішний Харків».

Глава фракції “Слуга народу” у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що партія вирішила не висувати свого кандидата на виборах мера Харкова.