«Топаза», якого звинувачували у викраденні учасника Майдану, остаточно звільнили

Фото: facebook.com/ignat.kromskoi

Суд звільнив від відповідальності Гната Кромського на прізвисько «Топаз», якого звинувачували у викраденні учасника Майдану.

Про це Харків Time дізнався з повідомлення РБК-Україна.

Дарницький районний суд Києва звільнив від відповідальності харківського антимайданівця Гната Кромського на прізвисько «Топаз». Справу закрили через закінчення строків давності.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав адвокат Олександр Шадрін.

«Прокурори зволікали та тільки зараз направили справу до суду», — пояснив адвокат таке рішення Дарницького суду.

Гнат Кромський у лютому 2014 року був охоронцем Антимайдану у Маріїнському парку в Києві з позивним «Топаз». В мережі розміщено його звернення до Путіна з проханням ввести війська в Україну «для захисту громадян».

28 березня 2014 року Гната Кромського затримали в рамках кримінальної справи за фактом штурму Харківської ОДА.

29 березня 2014 року суд посадив «Топаза» під домашній арешт, але він втік, зрізавши браслет. У квітні співробітники СБУ затримали його в Донецьку. У вересні суд обрав йому особисте зобов’язання як запобіжний захід. У листопаді «Топаз» не з’явився за викликом до суду. У грудні його затримали при спробі втечі до РФ і взяли під варту.

«Топаза» також звинувачували в співучасті у викраденні Владислава Іваненка під час Майдану. У ніч на 21 січня 2014 року Іваненка переплутали з іншим активістом і викрали, після чого катували. За це Кромському загрожувало до 5 років позбавлення волі.

У січні 2018 року Київський районний суд Харкова визнав «Топаза» винним у посяганні на територіальну цілісність України, участі в масових заворушеннях і незаконному заволодінні автомобілем. За скоєне він отримав 8 років позбавлення волі, проте вже у вересні 2018 Жовтневий суд Харкова звільнив Кромського з-під варти за «законом Савченко».

Як повідомляв Харків Times, 1 листопада 2018 року Верховний суд прийняв до провадження касаційну скаргу захисту на вирок Гнату Кромському («Топазу»).

У грудні 2019 Колегія суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду України залишила «Топаза» за гратами.

У травні 2021 року Гнат Кромський виступив на підтримку Добкіна.