Харків вийшов на рівень провідного ІТ-майданчику в Східній Європі – дослідження

Фото: www.city.kharkov.ua

45 тисяч працівників ІТ-сфери, 511 компаній, середня зарплата на рівні 2260 доларів на місяць – такі дані дослідження по індустрії інформаційних технологій в Харкові. За розрахунками KHARKIV IT RESEARCH 2021, обсяг продажів у порівнянні з позаминулим роком збільшиться на 53% і досягне суми в півтора мільярда доларів. Подібна динаміка дозволяє говорити, що Харків перетворюється в один з провідних ІТ-майданчиків в Східній Європі.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

Керівник Харкова Ігор Терехов зазначив, що успіх міста в сфері ІТ був зумовлений освітнім профілем місцевих вузів.

“Це пояснюється історично – наші вузи випускають найкращих фахівців в галузі. Ми розуміємо, що Харків є містом молодих просунутих людей, це наша конкурентна перевага. Тому особливу увагу приділяємо тому, щоб створити їм максимально комфортні умови для життя. Щоб молодь не хотіла їхати з Харкова. Щоб місто приваблювало таланти зі всієї країни. У нас найкращі в Україні парки, відмінна транспортна інфраструктура, ми прагнемо зробити харківську мерію найбільш відкритою і прозорою – в тому числі, використовуючи сучасні цифрові технології”, – заявив Терехов.

В цілому, Харків за загальними обсягами і за темпами розвитку випереджає інші ІТ-локації країни, а за концентрацією фахівців в даній сфері перебуває на одному рівні з Києвом.

“Ми не експортуємо сировину. Ми створюємо якісні ІТ-рішення та ІТ-продукти, на які є глобальний попит. Одночасно ми постійно інвестуємо в свою країну, витрачаючи зароблені гроші в Україні і створюючи таким чином робочі місця поза індустрією”, – сказав Олександр Медової, глава Наглядової ради Харківського ІТ кластера, засновник компанії AltexSoft.

В останні роки галузь ІТ стала лідером не тільки за обсягами валютної виручки, але і за обсягами податків, які вона генерує. За прогнозами аудиторської компанії KPMG, обсяг всіх податків, які отримує держава від роботи ІТ-галузі в Харкові, в 2021 році досягне відмітки майже 12 млрд гривень, а до 2026 року – зросте до 16 мільярдів.