Прокуратура оскаржує передачу фермеру 473 га землі вартість 13 млн грн

Фото: ztv.zp.ua

У Харківській області фермер отримав в оренду 15 ділянок землі, після чого в порушення законодавства передав їх третім особам. Слідчі розібралися в тонкощах незаконної оборудки і направили справу на розгляд суду.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Об’єктом судового розгляду стануть 473 га земель сільськогосподарського призначення вартістю понад 13 млн грн, розташовані на території ліквідованого Великобурлуцького району.

Слідство встановило, що житель Харківської області отримав 15 ділянок, використовуючи процедуру спрощеного порядку створення фермерського господарства, без проведення земельних торгів.

“Встановлено, що внаслідок вказаних дій, держава, як законний власник землі, не отримує плату за користування землею, що забезпечується встановленим ст. 135 ЗК України порядком проведення земельних торгів. Після отримання земель в довгострокову оренду на 49 років та створення власного фермерського господарства чоловік здійснив відчуження фермерського господарства на користь інших осіб.”, – розповіли в прокуратурі.

Виявлені порушення стали підставою для звернення до суду з вимогою визнати недійсними договори оренди і суборенди землі і повернути 473 га державі. Справу розглядатиме Господарський суд Харківської області, куди 1 вересня Куп’янська окружна прокуратура подала відповідний позов.

Як повідомляв Харків Times, за рішенням Богодухівського районного суду у власність територіальної громади повернуто ділянку вартістю близько 650 тисяч гривень.

Суд повернув у користування громади Харкова земельну ділянку вартістю понад 10 млн грн. На ній обіцяли побудувати центр дитячого дозвілля та стоянку.

Поліція розслідує захоплення земель давнього поселення в Куп’янському районі.