Приватна фірма поверне «Електроважмашу» 44 мільйони — апеляція не допомогла

Фото: kp.ua

Східний апеляційний господарський суд залишив без зміни рішення господарського суду Харківської області, який визнав недійсними додаткові угоди до договору про постачання металу, укладені між держпідприємством «Завод «Електроважмаш» та Товариством з обмеженою відповідальністю. Внаслідок укладених додаткових угод вартість товару збільшилася більш ніж на 44 млн грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Прокуратура в апеляційній інстанції домоглася визнання недійсними угод на суму понад 44 млн грн

Слідство встановило, що на початку 2020 року «Електроважмаш» та приватна фірма, що займається поставками металу й металопродукції, уклали угоду на постачання товару на загальну суму 82 млн гривень.

У березні 2020 року постачальник надав держпідприємству лист Торгово-промислової палати з приводу того, що виробники металопрокату підняли ціни.

На підставі цього між заводом і ТОВ протягом квітня-грудня 2020 року було укладено чотири додаткові угоди за договором, згідно з якими ціна на поставку товару збільшилася на загальну суму понад 44 млн грн.

Пізніше було встановлено, що укладення додаткових угод відбулося з порушенням норм законодавства, без належного обґрунтування підвищення ціни на металопродукцію на ринку. Товариство з обмеженою відповідальністю не вказало, які саме чинники викликали динамічна зміна ринкових цін зазначену продукцію, а також не надав підтверджуючих документів в обґрунтування підняття цін. У свою чергу, лист торгово-промислової палати носить інформаційний характер і визначає тільки орієнтовний рівень закупівельних цін на металопрокат.

Крім цього, Фонд державного майна України, як суб’єкт управління вищевказаного державного підприємства, не вжив заходів щодо усунення зазначених порушень законодавства.

Рішення суду набрало законної сили.

Як повідомляв Харків Times, 22 квітня цього року Господарський суд Харківської області задовольнив позов прокуратури про визнання додаткових угод недійсними в повному обсязі. Однак залишалася можливість апеляції.