Харківській дитячій інфекційній лікарні повернуть 65 тисяч за респіратори

Фото: ТСН

Під час карантину Харківська обласна інфекційна клінічна лікарня для дітей закуповувала респіратори і при цьому платила ПДВ, хоча за законом не мала платити. Суд постановив повернути гроші.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Господарський суд Харківської області задовольнив два позови Слобідської окружної прокуратури Харкова до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення сплаченого податку на додану вартість за договорами про закупівлю засобів індивідуального захисту.

Встановлено, що в березні 2020 року між обласною дитячою інфекційною клінічною лікарнею та товариством з обмеженою відповідальністю було укладено два договори про закупівлю респіраторів.

Відповідно до умов договорів сума оплати включала в себе податок на додану вартість на суму 65 тис. грн.

Однак 30.03.2020 Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямовані на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавирусной хвороби (СОVID-19)» внесені зміни до Перехідних положень Податкового кодексу України. Згідно із зазначеними змінами операції з медикаментами та іншими засобами попередження і боротьби з коронавірусною хворобою, здійснені в період з 17 березня і до завершення карантину, звільняються від сплати ПДВ.

Оскільки в даному випадку угоди були укладені після 17 березня 2020 року, сплачений лікарнею податок на додану вартість підлягає поверненню.

Рішенням суду від 16 серпня 2021 року позови прокуратури задоволені в повному обсязі, а ТОВ зобов’язане повернути лікарні бюджетні кошти, сплачені у вигляді податку на додану вартість на суму 65 тис. грн.

Як повідомляв Харків Times, у Харківській області проводиться розслідування за фактом махінацій з податковим кредитом з ПДВ на суму 700 млн грн.