Боротьба з COVID-19 і гасіння лісових пожеж – стартапи харківських вчених визнані кращими на Sikorsky Challenge 2021

Фото: city.kharkov.ua

Розробки вчених ХНУГХ ім. А. Н. Бекетова стали переможцями в двох номінаціях на Х фестивалі інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2021: Україна і світ», який відбувся 12-14 серпня в КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Харківської міської ради.

На участь в ювілейному фестивалі було подано 320 заявок. З них експертна рада до фіналу відібрала 130 стартап-проєктів і науково-технічних розробок у шістьох напрямах, серед яких були два проєкти науковців університету ім. Бекетова.

Зокрема, у напрямі «Зелена енергетика і екологія» було представлено проєкт «Комплекс для раннього виявлення лісових пожеж на основі енергонезалежних прив’язних БПЛА», який отримав Диплом переможця у номінації «Краща ідея проєкту».

У напрямі «Біомедична інженерія і здоров’я людини» харківські науковці представили проєкт «Пристрій неінвазійної вентиляції легенів «СІПАП ВЕНТУРА», який переміг у номінації «Краще стартап-рішення проблеми клієнта». Команда фахівців університету, відповідно до креслень, наданих за ліцензійною угодою, розробила комплексну технологію виготовлення високоточних прецизійних деталей пристрою, що дає змогу серійного виробництва необхідної кількості пристроїв «СІПАП ВЕНТУРА» у стислий час для боротьби з COVID-19.

За словами авторів проєкту, пристрої ШВЛ типу «СІПАП» можуть застосовуватися для більшості пацієнтів, що потребують кисню. При цьому забезпечуються мобільність, автономність та енергонезалежність неінвазивних пристроїв, а також ефективне використання медичного кисню (зниження витрат кисню до 70%).

Як повідомляв Харків Times, 28 харківських вчених отримають по 300 тис. грн. держпремії.