“Нью-Йорк – Іловайськ”: в Харкові відкрили виставку на згадку про загиблого захисника України (фото)

Фото: Європейська Солідарність - Харківщина

13 серпня в Харківському історичному музеї імені Н.Ф. Сумцова відкрили виставку, присвячену бійцю батальйону «Донбас» Маркіяну Паславському, який загинув в серпні 2014 року, захищаючи українську землю.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі музею.

Американець українського походження, випускник військової академії «Вест-Пойнт» (США), учасник двох Майданів, кавалер ордена Богдана Хмельницького – за свою не дуже довге життя Марк Паславський встиг дуже багато. У нього був вибір: насолоджуватися комфортним життям мільйонера в СЩА або приїхати в Україну, щоб боротися за її щасливе життя.

Нам не відомо, чи відчував він сумнів, але точно знаємо, який вибір зробив колишній майор армії США. На виставці «Нью-Йорк – Іловайськ: вибір», що розповідає про легендарного захисника України, представлені особисті речі і фото Марка Паславського, які передали його рідні та друзі.

Експозиція не тільки показує життєвий шлях Маркіяна, а й розповідає про Іловайську трагедію. З початком війни Росії проти України в 2014 році Марк пішов добровольцем на фронт. В рядах добровольчого батальйону «Донбас» з позивним Франко він захищав Україну від російської агресії.

19 серпня 2014 Марк загинув в Іловайську, прикриваючи відхід українських військових на мосту. Йому було 55 років.

За офіційними даними, в боях за Іловайськ загинули 366 українських вояків, 429 – отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 – потрапили в полон. В ніч з 23 на 24 серпня на територію України вторглися з’єднання збройних сил РФ. Для виведення українських військових був створений так званий “зелений коридор”. Але росіяни слова не дотримали і розстріляли українських військових, які виходили з цього коридору.

Виставка «Нью-Йорк – Іловайськ: вибір» триватиме до 26 вересня 2021 року і відкрита для перегляду з вівторка по неділю з 9:30 до 17:00.

Як повідомляв Харків Times, 27 серпня в Харкові відбудеться всеукраїнська акція «Соняшник пам’яті».