У Харкові вшанують пам’ять загиблих в серпні 2014-го під Іловайськом

Маркіян Паславський. Фото: из открытых источников

У Харкові до сьомої річниці боїв за Іловайськ проведуть ряд заходів, приурочених пам’яті бійців, що протистояли російській агресії та загинули в боях за Україну.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі ХОДА.

Випускник військової академії “Вест-Пойнт” (США), боєць батальйону «Донбас» Маркіян Паславський загинув в серпні 2014 року, захищаючи українську землю. На згадку про воїна з позивним Франко 13 серпня в Харківському історичному музеї імені Н.Ф. Сумцова відкриється виставка «Нью-Йорк – Іловайськ: вибір».

«Напередодні відзначення 30-ї річниці незалежності України ми згадуємо тих, хто розбудовував і захищав нашу державу. Серед них – Маркіян Паславський – представник української діаспори, котрий свого часу працював у Харкові, а у важку годину боронив свободу України у лавах добровольців», – зазначає заступниця директора з наукової роботи Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова Ольга Сошнікова.

Над створенням виставки працював колектив Національного музею Революції Гідності разом з Музеєм української діаспори та родиною Паславських, яка передала особисті речі Маркіяна для виставкової експозиції.

Харківська виставка починається роздумами загиблого героя, зібраними у книзі «Заклик діяти: слова Маркіяна Паславського», а документальний фільм, що є складовою експозиції, розповідатиме про Іловайську трагедію та мужність воїнів-захисників, серед яких був і Маркіян Паславський.

Виставка триватиме до 26 вересня 2021 року та відкрита для перегляду з вівторка до неділі з 9:30 до 17:00.

27 серпня в Харкові відбудеться Всеукраїнська акція «Соняшник пам’яті».

Серпневими днями 2014 року українські захисники потрапили до ворожого оточення під Іловайськом і залишились назавжди у соняшникових полях.

Разом з майстрами Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва усі охочі можуть долучитись до акції і вшанувати пам‘ять, власноруч створивши символічну квітку соняшника.

Акція проходитиме 27 серпня о 12 годині просто неба біля будівлі Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62).