У Харкові встановлять меморіальну дошку Вадиму Мулерману

Фото: city.kharkov.ua

3 серпня, на засіданні міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища було прийнято рішення встановити меморіальну дошку відомому харків’янину і легендарному співаку Вадиму Мулерману. Пам’ятний знак буде встановлений наа фасаді будинку №8 по проїзду Пушкінському.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міськради.

З клопотанням про встановлення пам’ятної дошки Вадиму Мулерману в мерію звернулося Харківське обласне відділення Національної всеукраїнської музичної спілки.

Крім того, комісія підтримала звернення Національного фармацевтичного університету про встановлення пам’ятного знака «Капсула часу НФаУ» на тротуарі біля будівлі адміністративного корпусу вишу на вул. Пушкінській, 53. Захід буде присвячений 100-річчю заснування університету, а капсула міститиме послання майбутнім поколінням студентів.

Також на засіданні комісії було ухвалене рішення підтримати клопотання Харківської обласної громадської організації «Спілка ветеранів-підводників ім. Героя Радянського Союзу І. І. Фісановича» щодо встановлення пам’ятного знака знаменитому радянському підводникові на міському кладовищі №3 (вул. Академіка Павлова, 88-б).

Довідка: Вадим Мулерман народився в Харкові 18 серпня 1938 року.

Дебютував на естраді в 1963 році в Харкові, потім працював з оркестрами Мурада Кажлаєва, Леоніда Утьосова, Анатолія Кролла, Юрія Саульського.

Популярність до Вадима Мулермана прийшла в 1966 році після перемоги на Всесоюзному конкурсі артистів естради з піснею «Хромой король» (А. Дулов – М. Карем). Через ідеологічну цензури, яка віднайшла в пісні натяк на політичне керівництво Радянського Союзу, довелося виключити з пісні останній куплет і змінити назву на «Король-переможець».

Мулермана мав гарний ліричний баритон м’якого тембру. Радянські глядачі пам’ятають пісні в його виконанні: “А девчонка та проказница”, “Человек рождается на свет”, “Как хорошо быть генералом”, “Хмуриться не надо, Лада”. Остання пісня стала настільки популярною, що після її виходу в ефір, багатьох новонароджених дівчаток в СРСР стали називати Ладами.

У 1991 році В. Мулермана виїхав в США, де організував дитячий музичний театр.

З 2004 року жив і працював у Харкові, в створеному ним молодіжному Театрі пісні. У 2005 році був призначений радником голови Харківської обласної державної адміністрації з питань культури.

Останні роки життя жив у Нью-Йорку, де помер 2 травня 2018 року.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові встановлять меморіальні дошки художнику, волейболісту і співробітнику СБУ.