Зеленський вважає, що проспект в Харкові може носити ім’я маршала Жукова

Президент Володимир Зеленський вважає, що проспект в Харкові може носити ім’я маршала Жукова.

Про це Харків Times дізнався з інтерв’ю Зеленського телеканалу “1 + 1.

Відповідаючи на запитання про “секрет” єдності та примірення українців, які мають різні точки зору на історію, Зеленський сказав: “Не робити з усього цього політичне питання. Не робити великі висновки саме зараз. Це еволюційний процес. Всі імена, які залишаться в історії, вони залишаться, якісь імена будуть точно стерті”.

На питання журналістки, чи вважає він, що у Харкові повинен бути проспект Жукова, президент відповів: “Я вважаю, що це рішення місцеве. Молоде покоління Харкова вже не пам’ятає, що пов’язано із Жуковим: де там позитив, і де там негатив. Для людей зрілих, чи для дорослих людей, чи для бабусь він був маршал перемоги. Ну хай буде там ця вулиця. Пройде час”.

Зеленський наголосив, що децентралізація полягає не тільки в тому, що бюджети пішли від держави в місцеві органи влади, – це і рішення таких питань.

“Їм там на місцях зрозуміліше, як їм треба жити, по яких вулицях ходити. Вони там самі подорослішають, молодь виросте, прийде до мерії і скаже: так, у нас там Україна перемогла на Євро, давайте-ка проспект того чи іншого називати проспект Шевченка – Андрія. Мені здається, в цьому – кайф, в цьому – життя країни, віддать можливість вибору. Це політичне питання, а я вважаю, що його треба перевести просто в питання еволюційне”, – зазначив він.

Як повідомляв Харків Times, Харківський окружний адміністративний суд 10 червня втретє розглянув питання перейменування проспекту Генерала Петра Григоренка в Харкові у проспект Маршала Жукова та втретє визнав рішення Харківської міської ради з цього питання «протиправним і нечинним».

Влада Харкова заявила про намір вчетверте оскаржити це рішення.

Харківський окружний адміністративний суд 16 червня скасував розпорядження Харківської обласної державної адміністрації від 2016 року за підписом тодішнього голови ОДА Ігоря Райніна про перейменування в рамках декомунізації проспекту імені Маршала Жукова у проспект імені Генерала Петра Григоренка. Таким чином було задоволено позов Харківської міської ради, яка оскаржувала законність одного з 62 пунктів цього розпорядження.