“Харківські теплові мережі” реконструюють котельню заводу “Хартрон” (фото)

КП “Харківські теплові мережі” продовжує реалізацію проєкту з комплексної реконструкції котельні заводу “Хартрон” по вул. Академіка Проскури, 1.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

Реконструкція включає капітальний ремонт двох котлів, заміну полусекцій конвективної частини та екранних труб поверхонь нагріву котлів №1 та 4, а також повну заміну поверхонь нагріву котла №2.

На котельні вже побудована когенераційна станція потужністю 1 МВт, яка повністю забезпечить її власною електроенергією і дозволить виробляти теплову енергію.

“Такий комбінований цикл підвищить ККД, оперативність управління, забезпечить ефективність і надійність котельні. У результаті понад 100 житлових будинків, сім шкіл, чотири дитячих садки і поліклініка, розташовані на території селищ Жуковського і Комунар, отримають безперебійні і якісні послуги підприємства”, – йдеться у повідомленні.

Також планується замінити всі зношені трубопроводи. Зокрема, вже виконується перекладка мереж від котельні і двох центральних теплових пунктів на вул. Поздовжньої, 7-а та вул. Старошишківській, 6-а. Всього буде укладено понад 9 км сучасних попередньоізольованих труб: 6,4 км – за кредитні кошти Світового банку, а 2,7 км тепломереж – за кошти бюджету територіальної громади Харкова. Термін служби нових мереж – 50 років.

На ХТМ зазначили, що роботи з реконструкції котельні проходять в рамках проєкту “Підвищення енергоефективності у секторі централізованого теплопостачання України”, спільно з Міжнародним банком реконструкції та розвитку і Фондом чистих технологій. Крім будівництва когенераційних станцій, проєкт включає реконструкцію котелень та насосних станцій, виведення з експлуатації малоефективних котелень з заміною їх на центральні та індивідуальні теплові пункти та інші напрями.

Як повідомляв Харків Times, Харківські тепломережі вироблятимуть електрику.

До кінця 2021 року 117 багатоповерхових житлових будинків обладнають приладами обліку тепла. А всього в місті замінять близько 100 км мереж.