Влада Харкова оголосила карантинні обмеження, що вводяться в місті

Нові карантинні заходи, встановлені для “червоного” рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19, вводяться в Харківській області з 11 квітня.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

Відповідне рішення було прийнято 9 квітня на позачерговому засіданні Держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій через погіршення епідеміологічної ситуації в регіоні.

У зв’язку з цим з 00:00 11 квітня Харків і область переводяться у “червону зону” до особливого розпорядження.

Як повідомила заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, з неділі в Харкові вводяться додаткові протиепідемічні заходи. Зокрема, забороняється:

  • відвідування навчальних закладів, крім дошкільних, спеціалізованих закладів і учнів 1-4 класів установ загальної середньої освіти;
  • робота закладів культури, зокрема театрів і кінотеатрів;
  • прийом відвідувачів у закладах громадського харчування (дозволяється робота навинос);
  • робота непродовольчих ринків і магазинів.

З огляду на поточну епідемічну ситуацію на території міста Харкова, зокрема, дозволяється робота магазинів і супермаркетів, в яких 60% складають продовольчі товари. Міський транспорт продовжить роботу з 50%-вою наповнюваністю, тобто у салоні має бути заповнено не більше 50% місць для сидіння.

Заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан заявила 9 квітня в ефірі “7-го каналу”, що строк перебування Харкова в “червоній” зоні залежить від особистої відповідальності і сумлінного ставлення городян до дотримання протиепідемічних заходів.

“90% позитивного вирішення цього питання залежить від наших громадян, від дотримання протиепідеміологічних заходів. Носіть маски, зокрема й на вулицях, дотримуйтеся дистанції в півтора метра. Я вас дуже прошу, якщо ви побачили в громадському транспорті людину без маски, не бійтеся активно просити її або надіти маску, або залишити цей транспортний засіб. Бережіть себе і своїх дітей, бережіть Харків. Строк перебування нашого міста у “червоній” зоні знаходиться у ваших руках”, – звернулася до харків’ян Світлана Горбунова-Рубан.

Також віцемер звернулася до батьків дошкільнят та учнів початкової школи, які продовжують відвідувати навчальні заклади, з проханням сумлінно виконувати свої батьківські обов’язки.

“Якщо вранці ви побачите, що ваша дитина не дуже добре себе почуває: у неї закладений носик, вона кашляє, чхає чи у неї болить горло, я вас дуже прошу, не ведіть її у шкільний або дошкільний заклад. Не треба ризикувати іншими дітьми. Тому що як тільки одна дитина захворіє, на карантин піде вся група або клас”, – зазначила Світлана-Горбунова Рубан.

Вона нагадала, що при перших ознаках респіраторного захворювання необхідно залишитися вдома і звернутися по допомогу до свого сімейного лікаря. Також вона попросила харків’ян не виходити без особливої потреби з дому, а людям похилого віку, які перебувають у групі ризику, відправитися на самоізоляцію.

Як повідомляв Харків Times, у неділю, 11 квітня, в Харківській області встановлюється «червона» зона карантину і вводяться обмеження, відповідні цьому рівню епідемічної небезпеки.

За даними Міністерства охорони здоров’я, в Харківській області станом на 8:00 9 квітня виявили 114 447 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, 1 194 — за минулу добу.

Харківські лікарі б’ють на сполох: важкий перебіг ковіда помолодшав, а місць в лікарнях знову не вистачає.

У Харківській області з 29 по 31 березня від СОVID-19 померли дві дитини. За весь період епіднагляду за СОVID-19 в нашій області це перші діти, у яких інфекція забрала життя.

13 громад Харківської області самостійно перейшли до “червоної” зони карантину.