Колишня головна комуністка Харкова виграла суд проти України

Фото: odnarodyna.org

Харківська комуністка Алла Александровська, обвинувачена в сепаратизмі, перемогла у Європейському суді з прав людини.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Згідно з рішенням ЄСПЛ, яке він прийняв сьогодні, 25 березня, Україна має виплатити більше 19 000 євро компенсації 72-річній колишній головній комуністці Харківської області, яку звинуватили у посяганні на територіальну цілісність країни та даванні хабара.

Суд визнав затримання Александровської 28 червня 2016 року незаконним і необгрунтованим, арешт протягом чотирьох місяців — довгим, а утримання у металевій клітці — таким, що принижує гідність.

Адвокат Александровської Олександр Шадрін порівняв це рішення ЄСПЛ з позаторішнім у справі екс-мера Слов’янська Нелі Штепи, якій Україна виплатила 3,6 тис. євро.

“Аналогічні порушення: незаконне затримання, незаконний арешт, утримання у металевій клітці”, — вважає Шадрін.

Згідно з рішенням, Україна має виплатити екс-нардепу Аллі Александровській 15 600 євро за моральну шкоду та 3 563 євро інших витрат, з яких 3 000 євро мають бути спрямовані безпосередньо на рахунок одного з чотирьох її захисників.

Виплатити компенсацію держава повинна протягом трьох місяців.

Як повідомляв Харків Times, Харківський районний суд Харківської області протягом місяців не просувається в розгляді по суті справи екс-нардепа від Комуністичної партії України Алли Александровської, підозрюваної в посяганні на територіальну цілісність і незалежність України.

Європейський суд з прав людини 24 жовтня 2019 року прийняв рішення у справі «Штепа проти України» і визнав прийнятною скаргу на невиправдано довгий утримання під вартою колишнього мера Слов’янська, обвинуваченої в посяганні на територіальну цілісність держави та участі в терористичній організації, Нелі Штепи.