Водохреща в Харкові: рекомендації лікарів

Фото: УНІАН

Обласний центр громадського здоров’я дав рекомендації по купання в ополонці на Водохреща.

Перша та головна рекомендація: непідготовленим до ополонки не потикатися – загрожує зупинкою серця.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі обладміністрації.

19 січня в Харкові та області пройдуть традиційні хрещенські заходи – освячення води, купання в купелі.

Щоб водохресні купання не спричинили серйозні наслідки для здоров’я, необхідно дотримуватися кількох простих правил.

Більшість медичних працівників відзначають, що водохресне купання – сильний стрес для організму. Якщо до цього не було систематичного загартовування, постійної практики моржування, вельми вірогідна небезпека сильно нашкодити своєму здоров’ю.

Протипоказання для пірнання:

  • хвороби серцево-судинної системи, гіпертонія, порушення кровообігу;
  • різні запальні процеси в організмі;
  • інфекційні хвороби, захворювання дихальних шляхів і органів.

Викид адреналіну, спазм судин, підвищення артеріального тиску – цілком звичні наслідки пірнання в крижану воду. Тому таке купання може спричинити гіпертонічний криз навіть у молодих і відносно здорових людей. Не рекомендується піддавати такому стресу дітей, тим більше не підготовлених систематичним загартовуванням.

Загартовування – це довгий і кропіткий процес, який в жодному разі не починається з екстремальних заходів. Підготовку до Водохресного запливу потрібно починати ще влітку, продовжувати восени: багато плавати, приймати ванну, поступово знижуючи температуру води.

Якщо все-таки бачите в собі сили та непереборне бажання пірнути, варто прислухатися до порад лікарів:

  • Не вживайте спиртне в цей день. Прийом алкогольних напоїв порушує природну терморегуляцію організму. До того ж спиртні напої заважають людині адекватно оцінити свій стан, що може привести до переохолодження.
  • Перед зануренням в ополонку необхідно розігріти тіло: можна зробити пробіжку, надівши мінімум одягу, зробити розминку.
    Взуття має бути зручним, не слизькою і легко зніматися, щоб уникнути надмірного переохолодження ніг.
  • Перш ніж увійти в воду, потрібно змочити обличчя, руки, ноги, груди, живіт і спину і тільки потім зануритися по шию, після чого посилено плисти брасом.
  • Не варто занурюватися з головою або пірнати, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку.
  • Контакт з низькою температурою має бути мінімальним, в межах 20-30 секунд, не більше, щоб не допустити серйозного переохолодження організму.
  • Ретельно вибирайте місце для купання. Подбайте, щоб поблизу були медики і рятувальники. Це зробить купання набагато безпечніше.

Як повідомляв Харків Times, 19 січня, в день Хрещення Господнього, священнослужителі освятять воду в 7 харківських джерелах.