Біглий харківський олігарх Курченко намагається знайти підтримку в українських судах?

Фото: Алчевский металлургический комбинат

Біглий харківський олігарх Сергій Курченко, якого правоохоронні органи звинувачують у фінансуванні тероризму, намагається знайти підтримку в українських судах, маючи намір продати 3 тис тонн металу, вкраденого у Алчевського металургійного комбінату.

Про це Харків Times дізнався з публікації видання «Апостроф».

ПАТ “Алчевський металургійний комбінат” сьогодні бореться в українських судах за те, щоб повернути собі свою ж продукцію, вкрадену окупантами в підприємства у 2018 році, що капризами міжнародної логістики ось уже два роки іржавіє на території Маріупольського морського порту.

До початку війни на Донбасі Алчевський меткомбінат був одним з найпотужніших українських металургійних підприємств. І навіть у 2014-2017 рр, після окупації ОРДЛО, підприємство, що перереєструвлося у Сєвєродонецьку, залишалося великим платником податків до Держбюджету України. Однак, з початком економічної блокади у 2017 році, мажоритарний акціонер ПАТ “Алчевський металургійний комбінат” – Корпорація “ІСД” – почала втрачати управлінський контроль над виробничими активами в Алчевську.

Про ризики втрати контролю менеджмент Корпорації публічно заявив наприкінці листопаду 2017 року. А через півтора місяця після такої заяви, ПАТ “АМК” фактично констатувало втрату контролю над виробничими активами в Алчевську. Зокрема, у листі №337 / 04 від 18 січня 2018 р ПАТ “АМК” повідомило органам державної влади, що не здійснює жодних товарних, виробничих, фінансових операцій у місті Алчевськ. Підприємство оголосило, що не здійснює та до моменту відновлення контролю над виробничими активами в місті Алчевськ не має наміру здійснювати ввезення або вивезення будь-яких продуктів, товарів, матеріальних цінностей з міста Алчевськ через лінію розмежування в зоні проведення антитерористичної операції або через ділянки державного кордону України, які тимчасово знаходяться поза контролем Державної прикордонної служби України та Державної фіскальної служби України.

Але таке велике промислове підприємство як АМК недовго залишалося безконтрольним. Як повідомляли наприкінці  2017 року українські ЗМІ, Алчевський меткомбінат перейшов під контроль компанії “Внешторгсервіс” колишнього харківського бізнесмена Сергія Курченка. Дійсно, 28 листопада 2017 так зване Міністерство юстиції так званої “ЛНР” повідомило про акредитацію “Філії №12” Алчевський металургійний комбінат закритого акціонерного товариства “ВНЕШТОРГСЕРВІС”. Нові так звані “власники” промислових активів окупованого Донбасу через різні контрабандні схеми намагалися організувати поставки металопродукції з окупованих територій на світовий ринок. У тому числі – й через митну територію України.

Але восени 2018 року ця схема дала збій – у Маріуполі заарештували понад 3 тисячі тонн продукції Алчевського меткомбінату, яка перевозилася з російського порту Темрюк до бельгійського Антверпену на судні COMET під ліберійським прапором. У документах на вантаж відправником значився ALCHEVSK IRON & STEEL WORKS BRANCH NO 12, 94202, UKRAINE Alchevsk Schmidt str. 4 – тобто філія № 12 ПАТ “АМК”, який знаходиться за адресою: 94202, Україна, м Алчевськ, вул. Шмідта, 4. А одержувачем значилася німецька компанія “PRIMEX STEEL TRADING GMBH”.

Вантаж відповідно до доручень від 24.10.2018 р відправляли АТ “РЖД Логістика” (РФ) і ТОВ “Перша логістична компанія” (РФ) на адресу офшорній компанії “Vartech Enterprise Limited”, яку ЗМІ пов’язують із Сергієм Курченко. Фактично ж вантаж прямував для вивантаження в Антверпен і поступив в Україну у митному режимі транзиту.

Першим про арешт металу в Маріупольському порту повідомив на своїй сторінці в Фейсбуці тодішній Генеральний прокурор України Юрій Луценко. Він заявив, що всі причетні будуть притягнуті до відповідальності за статтею про фінансування тероризму.

Як тільки у ПАТ “АМК” стало відомо про те, що більше 3 тис. тонн металопродукції, виробленої на Алчевському меткобінаті й фактично вкраденої окупантами у законних власників, знаходяться у Маріупольському морському торговельному порті, компанія звернулася до правоохоронних органів з метою припинити крадіжку й повернути метал українському ПАТ “АМК”. І 30 жовтня 2018 року постановою слідчого судді Лисичанського міського суду Андрія Березина у кримінальному провадженні №12018130240000350 було накладено арешт на металургійну продукцію ПАТ “АМК”, що знаходиться у Маріупольському порту. Рішенням суду 2393,7 т гарячекатаного сталевого листа з обрізаними крайками, та 708,4 т плоского прокату з нелегованої сталі, були заарештовані й передані у якості речового доказу на відповідальне зберігання у ДП “Маріупольський морський торговельний порт”.

Судові розгляди навколо металу тривали без малого два роки. І лише 31 липня 2020 р постановою слідчого судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області Івана Посохова арешт був скасований та прийнято рішення повернути вилучену в якості речового доказу металургійну продукцію її законному власнику – ПАТ “АМК”. У постанові суду зазначалося, що ПАТ “АМК” є законним власником металургійної продукції, і її придбання компанією “PRIMEX STEEL TRADING GMBH” було здійснене за підробленими документами, є протиправним і незаконним. Постанова набрала законної сили, підлягає обов’язковому виконанню, а в разі її умисного невиконання закон України передбачає кримінальну відповідальність.

Але 2020 рік добігає кінця, а ПАТ “АМК” досі не може забрати своє майно з території порту, відзначають ЗМІ, які досліджували цю ситуацію. Як заявляють у ПАТ, представники ДП “Маріупольський морський торговельний порт” перешкоджають спробам компанії вивезти належну їй металургійну продукцію з території порту, посилаючись на необхідність дотримання якихось митних формальностей.

При цьому, як наголошують у ПАТ “АМК”, портовики чомусь “забувають”, що ця продукція була виготовлена ​​в Україні, і спроба її вивезення з території України була незаконною. З огляду на те, що такі дії держпідприємства, а саме невиконання ним судового рішення, є незаконними і містять ознаки складу злочину, ПАТ “АМК” має намір звернутися до правоохоронних органів для захисту своїх законних прав та інтересів.

Від свавілля портовиків може отримати користь компанія “PRIMEX STEEL TRADING GMBH”, а значить що в підсумку – біглий Сергій Курченко, який “продав” німецьким бізнесменам де-факто вкрадений метал, та який, за даними СБУ, фінансує терористів на Донбасі. У жовтні 2020 року ця німецька компанія звернулася до Господарського суду Луганської області з судовим позовом про накладення арешту на металургійну продукцію. Представники “PRIMEX STEEL TRADING GMBH” просять передати метал своєму представнику – адвокату Андрію Кароєву або уповноваженій на зберігання державній установі.

Постановою Господарського суду Луганської області від 13 жовтня 2020 р в задоволенні клопотання було відмовлено. Однак компанія “PRIMEX STEEL TRADING GMBH” оскаржує це рішення в апеляційному порядку. Зараз у виробництві Східного апеляційного господарського суду знаходиться справа №913 / 444/18 (913/1558/20) за зверненням представника компанії “PRIMEX STEEL TRADING GMBH” адвоката Кароєва, у якому він просить прийняти нове рішення про накладення арешту на метал. Також Кароєв просить зобов’язати Державне підприємство “Маріупольський торговий порт» не здійснювати будь-яких дій щодо переміщення металу.

Звичайно, можна припустити, що він намагається захистити інтереси лише німецьких бізнесменів. Але ж у підсумку-то – діє на руку Курченко, що “віджав” підприємство у законних власників. Фактично, доля майна, яке на законних підставах належить українському підприємству, але вкраденого в нього окупантами, залежить від справедливості судової влади України та від того, чи вважають себе люди, уповноважені діяти іменем України, саме громадянами та патріотами України. У ПАТ “АМК” розраховують на те, що суд прийме законне рішення, і українське підприємство нарешті зможе на законних підставах розпорядитися своїм металом.

Як повідомляв Харків Times, у січні приміщення на стадіоні в Харкові та тренувальну базу в селищі Високому, які були конфісковані в Сергія Курченко, зареєстрували у Державному реєстрі нерухомого майна.

30 березня на посаду директора державного підприємства «Харків-Арена», якому будуть передані в управління конфісковані в біглого бізнесмена Сергія Курченко активи ФК «Металіст», був обраний Владислав Плаксін.