Суд повернув Харкову виділену за “кооперативною схемою” ділянку біля метро “Ботанічний сад”

Верховний Суд України підтвердив неправомірність передачі у власність кооперативу 1,1225 га землі вартістю 36 млн грн у станції метро «Ботанічний сад».

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби Офісу генпрокурора.

Встановлено, що в квітні 2014 року троє громадян зареєстрували в Харківській міськраді статут обслуговуючого кооперативу. Відразу після цього міськрада безоплатно передала у власність кооперативу зазначену ділянку біля станції метро “Ботанічний сад”.

За позовом прокурора в 2015 році господарський суд Харківської області дійшов висновку, що кооператив незаконно отримав цю ділянку і зобов’язав нових господарів повернути земдю у власність міста. У 2020 році за нововиявленими обставинами, за заявою обслуговуючого кооперативу про перегляд справи за виключними обставинами рішення госпсуду було скасовано.

Колегія суддів Верховного Суду України, розглянувши касаційну скаргу прокуратури, дійшла висновку про неправомірність відчуження вказаної ділянки. Верховний Суд скасував незаконні рішення судів попередніх інстанцій, залишив в силі рішення господарського суду Харківської області про повернення 1,1225 га землі у власність м.Харкова.

Довідка: «кооперативна схема» використовувалася в Харкові з 2008 по 2016 роки. За цей час з санкції міськради у власність кооперативів безкоштовно передано близько 1000 га землі.

27 лютого 2018 року Комінтернівський райсуд Харкова засудив 3-х розкрадачів міської землі, які діяли за “кооперативною схемою”, до 5 років позбавлення волі кожного з відтермінуванням покарання на 3 роки з урахуванням розкаяння. Це перша справа за “кооперативною схемою”, яка дійшла до суду.

Одним із підозрюваних в “кооперативній схемі” є народний депутат України, колишній губернатор Харківської області Михайло Добкін. Провадження щодо Добкіна стосується 36-ти земельних ділянок у Харкові загальною площею 78 га нормативною вартістю понад 220 млн грн.

Окрім Добкіна, по справі проходять головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький, екс-заступник мера Харкова Тетяна Овінникова, екс-заступник керівника управління земельних відносин Борис Баронін, а також керівники ряду обслуговуючих кооперативів.

Як повідомляв Харків Times, слідчі ГБР направили до суду обвинувальний акт щодо трьох осіб, за участю яких у Харкові  за так званою “кооперативною схемою” було вилучено зімельну ділянку. Внаслідок шахрайських дій Харківській міській раді нанесено збитків на загальну суму майже дев’ять мільйонів гривень.