За лідера ромської громади з Харкова вимагали $100 тисяч викупу (фото і відео)

Фото: khar.gp.gov.ua

Правоохоронці провели спецоперацію і затримали двох зловмисників, які мали намір викрасти жителя міста Харкова, лідера ромської громади.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

“24 листопада 2020 року зловмисники викрали та незаконно позбавили волі зазначеного чоловіка. Вони надіслали сину потерпілого записане відео з вимогою передати їм 100 тис. доларів США. У разі відмови від виконання вимог зловмисники погрожували нанесенням тяжких тілесних ушкоджень або вбивством.”, – розповіли в прокуратурі.

У той же день правоохоронці затримали в Києві організатора і ще одного учасника викрадення. Відкрито кримінальне провадження за фактом вимагання та закінченого замаху на незаконне позбавлення волі і викрадення людини за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 189, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 146 КК України).

За інформацією прес-служби Нацполіціі області, за підозрою в скоєнні даного злочину затримано двох уродженців іншої держави – 22-х і 28-ми років, які проживали в м. Бровари Київської області. Обидва раніше були судимі за крадіжки, грабежі та розбої.

Встановлено, що для реалізації свого плану фігуранти підшукали виконавця, який повинен був викрасти чоловіка і утримувати його в одному з будинків в 30 кілометрах від Харкова. За даними Нацполіціі, правоохоронці інсценували викрадення, а «виконавець» надав підтверджуючі докази замовникам. Відразу після цього фігуранти подзвонили родичам потерпілого з вимогою сплати $100 000 викупу.

Вирішується питання про повідомленні затриманим про підозру їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Як повідомляв Харків Times, в Харківській області СБУ знешкодила злочинну групу, яка тероризувала місцевих жителів. Організував групу 49-річний житель Дергачівського району.

У справі про вимагання $26 800 і погрозі вбивством слідчі повідомили про підозру у вчиненні цих злочинів 49-річному жителю Дергачівського району Харківської області.