Суд вирішив не розглядати позов обладміністрації до автоперевізника

Фото: sputnik-abkhazia.info

Харківський окружний адміністративний суд залишив без розгляду адміністративний позов Департаменту економіки та міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації до ТОВ “Інтерспецмаркет” і Конкурсного комітету з визначення автомобільних перевізників на міжміських та приміських автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі території Харківської області, про визнання недійсним договору між ХОДА та перевізником. Причиною стали неявки позивача до судових засідань для надання необхідних пояснень – без поважних причин.

Про це Харків Times стало відомо з рішення Харківського окружного адміністративного суду.

“Приймаючи до уваги те, що позивач без поважних причин не прибув у судові засідання, хоча складність заявлених позовних вимог зумовлювала необхідність надання ним певних пояснень по їх суті, особливо з огляду на те, що судом, з метою дотримання принципів рівності та змагальності було вжито відповідних заходів для надання позивачу можливості відстоювати свою правову позицію перед судом та реалізації свого права на судовий захист, у зв`язку із чим неявки позивача у судові засідання перешкоджали розгляду справи за наявними в ній матеріалами, що суд розцінює як зловживання вказаною стороною своїми правами, які спрямовані на затягування процесуальних строків вирішення адміністративної справи, суд дійшов висновку, що позивач втратив інтерес до поданого ним позову, а відтак – позовна заява підлягає залишенню без розгляду”, – йдеться у рішенні.

У даному випадку департамент ХОДА “втратив інтерес” до ситуації з автобусними маршрутами № 1592 Пісочин – Харків (автостанція “Холодна гора”), № 1502 Люботин – Харків ( “Холодна гора”), № 1184 Люботин (Караван) – Харків ( “Холодна гора”), № 1168 Солоницівка – Харків ( “Холодна гора) і № 1502-А Люботин – Харків (” Холодна гора “) через Старий Люботин, яка тягнеться вже другий рік. У травні 2019 року “Інтерспецмаркет” виграв конкурс на перевезення пасажирів за цими маршрутами та на початку червня того ж року Департамент економіки й міжнародних відносин ОДА уклав з цією фірмою з Дніпра договір на перевезення.

Однак тут у гру вступає підприємство “Укравтотранс Плюс”, що раніше возило пасажирів за цими, схоже, вельми вигідним маршрутам. Перевізники виходять під стіни Держпрому з протестом, вимагаючи вміщення за ґрати тих, хто “продав приміські автобусні маршрути”. Крім того, старий перевізник фактично “захопив” маршрути, не пускаючи на них перевізника нового й погрожуючи водіям псуванням автобусів і фізичною розправою. І облдержадміністрація швидко розриває договір з ТОВ “Інтерспецмаркет” (він був підписаний 3 червня, а 6 – вже розірваний). Новий конкурс віддає спірні маршрути “Укравтотранс Плюс”. Але договір з цією фірмою обладміністрація так і не підписує, оскільки починаються судові тяжби. І “Укравтотранс Плюс”, що “переміг” у боротьбі за маршрути, просто возить пасажирів, фактично не маючи для цього жодних підстав.

Крім “Інтерспецмаркета”, від цього конфлікту постраждав колишній начальник управління транспортної інфраструктури та зв’язку Департаменту економіки й міжнародних відносин Володимир Наконечний. Після звинувачень у саботажі, що прозвучали з вуст губернатора Олексія Кучера, він написав заяву про звільнення з посади. Схоже, “втрата інтересу” до транспортної ситуації заморозить цей не зовсім законний стан речей на невизначений термін.

Як повідомляв Харків Times, 9 серпня на площі Свободи у Харкові пройшла акція протесту автоперевізників. На приблизно півсотні автобусів були прикріплені плакати з написами: “За продаж приміських автобусних маршрутів – за ґрати!”, “Геть корупціонерів з Конкурсного комітету”.