В Харківській області виявили порушення з COVID-доплатами медикам

Фото: Харків Times

За результатами перевірки 91 медзаклада у Харківській області було складено 87 приписів про порушення, пов’язані з виплатами надбавок для працівників, що працювали з пацієнтами, у яких була виявлена ​​або запідозрена коронавірусна інфекція COVID-19.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Основні порушення – недорахування грошей або несвоєчасні виплати, розповіла Світлана Капуста, заступниця начальника відділу Головного управління Держпраці в Харківській області.

Перевірки проводилися у червні та липні. 87 приписів складені керівників медзакладів. Основна вимога докумета –  усунути виявлені порушення і в подальшому не допускати їх.

На керівників медзакладів також склали 13 адмінпротоколів через порушення строків виплати або ненарахування грошей. Ще шість склали через несвоєчасне повідомлення про випадки захворюваності серед медиків.

Разом з тим зазначається, що несвоєчасна виплата надбавок пов’язана з тривалими бюрократичними процедурами.

“Доплати за COVID нараховуються медичними закладами з грошей, які надходять з Національної служби здоров’я. Ці грошові кошти надходять на підставі договору з цією службою. Перші договори були укладені медзакладами у травні. Перші кошти з цього фонду надійшли до закладів вже наприкінці травня, на початку червня. Тому це і привело до строків порушення виплат за той же квітень, травень”, — зазначила Капуста.

За словами заступника начальника відділу з питань гігієни праці Головного управління Держпраці області Олександра Євтушенка, наразі проводять 343 розслідування випадків інфікування медпрацівників коронавірусом, 81 розслідування вже завершене. З’ясовано, що з цього числа 55 випадків інфікування пов’язані з професійною діяльністю.

“Серед цих випадків є наступні причини: не відповідає приміщення, оснащення лікарні, яка була включена до першої хвилі, тим умовам, з якими їм довелось зіштовхнутися. Тобто терапевтичний профіль це одне, інфекційний — зовсім інше. Не були облаштовані певним чином палати, не були виділені зонування лікувальних закладів, у зв’язку з чим відбувалося інфікування медпрацівників”, — сказав Євтушенко.

За даними прес-служби ХОДА, з початку пандемії станом на 4 вересня в області на коронавірус захворіли 464 медпрацівника. 446 з них вже одужали. Троє захdорілих на COVID-19 медиків померли.

Як повідомляв Харків Times, в Харківській області станом на 9:00 9 вересня виявлено 11 493 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, 291 з яких – за минулу добу.

В області померли 248 пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19.