Компенсацію за згорілі будинки обіцяють виплатити до жовтня

Фото: mvs.gov.ua

33 людини, які втратили житло в результаті масштабних пожеж в Дворічанському районі, отримають компенсацію за втрачене майно.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Офісу президента.

Розмір компенсацій і терміни виплат обговорювалися під час наради за участю президента України Володимира Зеленського. Главі держави повідомили, що через пожежу 33 людини залишилися без житла. Їм виплатять до 300 000 гривень компенсації. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що гроші будуть перераховані постраждалим протягом місяця.

Міністр соціальної політики Марина Лазебная зазначила, що люди втратили не тільки житло, але й документи, особисті речі, і просять компенсації за згорілі будинки і уваги з боку влади. Всім, хто втратив житло, пропонували тимчасове розміщення, але більшість постраждалих вирішили розміститися у родичів.

Масштабну пожежу, що виникла напередодні 2 вересня, і охопила близько 500 га в Дворічанському районі, вдалося локалізувати. Повітряний моніторинг показав, що вдень 3 вересня відкритого вогню немає, населеним пунктам пожежа не загрожує, повідомили в прессліжбі МВД. Тліючі вогнища гасять два літаки АН-32П і вертоліт Мі-8 ДСНС України,

«Пожежа набула настільки стрімкого поширення через значні пориви вітру – більше 15 м/с і спеку. Навколо населених пунктів, що знаходяться в лісовому масиві, не було мінералізованих смуг», – зазначив міністр МВД Аваков.

Як повідомляв Харків Times, вдень 2 вересня на території Дворічанського лісництва між населеними пунктами Гороб’ївка та Гряниківка Дворічанського району Харківської області виникла лісова пожежа на площі 400 га, з них 100 га верхової пожежі. Через пориви вітру полум’я почало перекидатися на верхівки дерев і на житловий сектор села Гороб’ївка, що межує з лісом. Як повідомили у ДСНС області, станом на 16:00 внаслідок пожежі знищено вісім житлових будинків.

Поліція почала розслідування пожежі у Дворічанському районі області за ч. 2 ст. 194 КК (умисне знищення або пошкодження об’єктів власності).

“Укрзалізниця” тимчасово закрила для руху поїздів перегін Дворічна – Молчаново в Харківській області у зв’язку із наближенням вогню до колій. Над ліквідацією загоряння лісу працюють два пожежних потяги.

Пізніше обладміністрація повідомила, що через лісову пожежу згоріло село Гороб’ївка, у селах Кутьківка та Гряниківка є займання будівель.

Внаслідок пожежі з двох сіл автобусом евакуйовано 52 місцевих мешканця.

У Дворічанському районі згоріло 22 домоволодіння, 33 людини залишилися без крову.  Двоє жителів сіл Гороб’ївка та Грянинівка Дворічанського району, які постраждали внаслідок пожеж, зверталися до медиків за допомогою.

Господарі повністю знищених пожежею будинків отримають по 300 тис. гривень – Аваков.