Харківська міськрада просить Єрмака та правоохоронців забезпечити можливість будівництва дороги через ТЦ “Барабашово”

Фото: www.city.kharkov.ua

Харківська міська рада просить керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака та керівників правоохоронних органів забезпечити можливість будівництва дороги через торговий центр “Барабашово”.

Про це Харків Times дізнався з рішення міськради, що було прийнято на сесії 19 серпня.

“На території міста Харкова склалася напружена ситуація стосовно земельних ділянок комунальної власності, на яких довгий час із порушенням вимог законодавства організовувалася діяльність Торговельного центру “Барабашово”. Численні звернення до правоохоронних органів щодо протиправної діяльності ПАТ “КОНЦЕРН АВЕК ТА КО”, а також перешкоджання законній діяльності органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб не отримали належного реагування”, – йдеться у зверненні.

Для виконання робіт з будівництва магістралі укладений договір на закупівлю робіт з турецькою компанією Консорціум “БЛЕК СІ КОНСОРЦІУМ”. Рішенням міськради створено комунальне підприємство “Міський торговий ринок”, метою діяльності якого є створення належних умов торгівлі на відведеній для цієї мети території, у тому числі для підприємців, які працюють на території будівництва магістралі. Підприємству надано в постійне користування земельну ділянку із земель територіальної громади м. Харкова площею 2,3029 га по просп. Льва Ландау, 182.

28 липня представники комунального підприємства прибули на територію земділянки для проведення геодезичних та геологічних досліджень, необхідних для підготовки проектної документації, але виявили “фактичне рейдерське захоплення зазначеної земельної ділянки невстановленими особами”. “Земельна ділянка комунальної власності була огороджена парканом, на її території розставлена техніка, а невідомі особи міцної статури в кількості близько 15-20 осіб фізично завадили представникам Комунального підприємства виконувати геодезичні та геологічні дослідження”, – йдеться у зверненні. Працівники поліції, що прибули за викликом, жодних заходів щодо припинення цих дій не застосували. “Унаслідок співучасті працівників поліції самовільно зайняту невстановленими особами земельну ділянку не звільнено”, – йдеться у документі.

31 липня понад 100 невідомих осіб міцної статури фізично не допустили на цю ж територію представників комунального підприємства та техніку, необхідну для проведення робіт. “Їх дії характеризувалися чіткою організацією, спрямованою на фізичне утримання самовільно захопленої земельної ділянки”, – йдеться у повідомленні.

Після початку будівництва дороги у липні 2020 року на будівельному майданчику в районі станції метро “Київська” невідомі особи підпалили будівельну техніку. Загорілися три вантажівки, спричинено значне пошкодження будівельної техніки. Стосовно цього правопорушення органи місцевого самоврядування звернулися до органів Національної поліції, однак до цього часу жодних заходів реагування не вжито.

“Такі протиправні дії вчиняються за підтримки народного депутата України Фельдмана О.Б. (члена депутатської фракції Політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” у Верховній Раді України) з використанням його депутатського мандату в особистих, корисливих цілях, з порушенням норм депутатської етики та всупереч правам і обов’язкам, визначеним ст.ст. 8, 24 Закону України “Про статус народного депутата України”. На цей час невстановлені особи за співучасті працівників поліції продовжують обмежувати конституційне право територіальної громади на управління майном, що перебуває в комунальній власності (стаття 143 Конституції України), а також гарантоване державою конституційне право територіальної громади міста Харкова на землю та конституційні права власності і господарювання (статті 13, 14 Конституції України). Окрім цього, невстановлені особи створюють перешкоди в реалізації наданих законом органам місцевого самоврядування повноважень щодо будівництва магістралі”, – йдеться у зверненні.

Міськрада зазначає, що на сьогодні на території будівництва магістралі знаходяться торговельні майданчики, які побудовані ПАТ “КОНЦЕРН АВЕК ТА КО” без дозвільних документів та з порушенням будівельних норм та правил. “Фактично ПАТ “КОНЦЕРН АВЕК ТА КО” здійснено рейдерське захоплення земельних ділянок, які належать територіальній громаді міста Харкова”, – йдеться у документі.

Міськрада закликає адресатів вжити заходів щодо припинення дій, що заважають будівництву. Зокрема, вона просить керівництво прокуратури області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 197-1 Кримінального кодексу (самовільне зайняття земельної ділянки, вчинене групою осіб), ч. 2 ст. 206 (протидія законній господарській діяльності, вчинена за попередньою змовою групою осіб) та ст. 293 (групове порушення громадського порядку). Також міськрада просить Державне бюро розслідувань внести до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення за цими ж статтями працівниками Головного управління Нацполіції в області та розпочати за даними фактами досудове розслідування.

Як повідомляв Харків Times , у Харкові будуватимуть нову швидкісну магістраль через ТЦ “Барабашово”, що з’єднає вул. Шевченка і вул. Академіка Павлова.

На будівельному майданчику нової дороги в районі станції метро “Київська” була спроба підпалу будівельної техніки. Невідомі кинули через паркан кілька пляшок із запальною сумішшю, внаслідок чого загорілися три вантажівки. Харківська міськрада звинувачує у цьому нардепа Олександра Фельдмана.