Міськрада хоче об’єднати всі відеокамери Харкова у єдину систему

На наступній сесії Харківська міська рада має намір розглянути положення про єдину систему відеоспостереження у місті.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради із посиланням на заступника міського голови з питань цифрової трансформації Олега Дробота.

За його словами, цей документ буде регулювати функції комунальних підприємств міста, які займаються відеоспостереженням, а також визначить Департамент цифровий трансформації основним суб’єктом, що займається розвитком цієї системи та забезпеченням її функціонування. Крім того, Положення визначить взаємини з правоохоронними органами, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, щодо доступу до відеоспостереження або відеоархіву.

“Різні комунальні підприємства розвивають систему відеоспостереження у місті. Наприклад, КП “Міськелектротранссервіс” встановлює камери на дорогах і перехрестях, забезпечуючи аналітику стосовно транспортної системи міста. Є камери в місцях масового скупчення людей. На сьогодні у всіх наших КП зосереджено понад 3,5 тис. різних камер. І наше головне завдання – звести їх усі в єдину систему відеоспостереження, яка зможе обробляти весь відеопотік, зберігати його і надавати доступ за необхідності. Положення також визначає, що всі приватні об’єкти (супермаркети, офісні центри, ресторани тощо), які мають камери, можуть приєднатися до єдиної системи, і ми будемо до цього прагнути. Якщо ми залучимо приватних суб’єктів, то отримаємо ще близько 10 тис. камер”, – розповів Дробот.

Він спеціально підкреслив, що єдина система відеоспостереження покликана бути “одним з базових елементів” майбутнього Міського ситуаційного центру.

У той же час, вчора, 23 липня, на розширеній колегії Головного управління Нацполіції області начальник цього управління Валерій Сокуренко спеціально зупинився на питанні відеоспостереження в обласному центрі, зазначивши, що роботу по установці відеокамер “поки ще належним чином не розпочато”.

“Харків залишається останнім в державі за програмою “Безпечне місто”, – стверджував Сокуренко.

Начальник поліцейського главку заявив журналістам, що більшість встановлених у місті відеокамер нездатні розпізнати номери автомобілів та особи злочинців.

“Не знаю, чому так, але навіть “сільські”області, такі як Черкаська або Вінницька, – далеко попереду. І кругом “Безпечне місто” будується за рахунок місцевих бюджетів, немає жодних винятків – що Маріуполь, що Дніпро, що Київ. Тому ми очікуємо, що наша харківська влада теж до цього повернеться серйозно “, – сказав Сокуренко.

Він зазначив, що вже “зроблені перші кроки” у вигляді оголошення тендеру на закупівлю камер, однак, їх кількість явно недостатня для вирішення цієї проблеми. Щодо встановлених камер начальник поліції висловився не дуже шанобливо: “гріш їм ціна”.

“Вони можуть стежити, як світлофор працює, як сміття вивозять, як каналізація працює. А ставити необхідно інші камери, аналітичні. І так робить весь світ, не тільки ми”, – вважає Сокуренко.

За його словами, міста, на вулицях яких встановлені камери потрібної якості, значно знижують тим самим рівень злочинності.

Як повідомляв Харків Times, заступник мера з питань цифрової трансформації Олег Дробот заявив, що до кінця літа все лікарі первинної ланки (терапевти або сімейні лікарі) харківських поліклінік отримають можливість проводити відеоприйоми пацієнтів.