На посаді директора “Електроважмашу” екс-менеджер компанії Фірташа замінив людину Ахметова

Фото: barmcub.wixsite.com

Тимчасово виконуючим обов’язки керівника державного підприємства “Завод” Електроважмаш” призначений Олексій Бунеску. На цій посаді він змінив Віктора Бусько, що знаходиться під слідством за підозрою в службовій недбалості (ч.2. ст. 367 КК).

Про кадрову рокіровку на “Електроважмаші” Харків Times дізнався з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Згідно оприлюднених в реєстрі даних, Олексій Бунеску призначений на посаду генерального директора підприємства терміном на два місяці, до 23 серпня цього року.

За інформацією Харківського антикорупційного центру, Бунеску довгий час працював менеджером в Ostchem Holding олігарха Дмитра Фірташа. До цього за часів президентства Леоніда Кучми Бунеску працював заступником Керівника Управління Державного Протоколу та Церемоніалу Президента України Адміністрації Президента України.

Попередник Бунеску, Віктор Бусько, з 2012-го по лютий 2018 обіймав посаду гендиректора ЗАТ «Запоріжвогнетрив» (входить до групи «Метінвест» Ріната Ахметова), потім продовжував кар’єру в групі «Метінвест».

24 червня цього року Орджонікідзевський райсуд Харкова відсторонив Бусько з посади виконуючого обов’язки гендиректора “Електроважмашу”, оскільки той є “підозрюваним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст 367 КК”. Відповідно до рішення суду Бусько відсторонений від посади строком на 2 місяці, до 23 серпня.

Бусько не погодився з цим рішенням і оскаржив його. Сьогодні, 8 липня колегія суддів Харківського апеляційного суду розгляне скаргу Віктора Бусько на рішення про відсторонення його від посади керівника “Електроважмашу”.

Як повідомляв Харків Times, Кабінет міністрів призначив виконуючим обов’язки директора державного підприємства підприємства «Завод «Електроважмаш» Віктора Бусько.

Бусько – депутат Запорізької міськради від фракції «Опозиційний блок».

У січні цього року вперше за 15 років на “Електроважмаші” затримали виплату зарплати. 22 січня на підприємстві за розпорядженням керівництва було зупинено цех ливарного виробництва через відсутність сировини.

Відкрито ряд кримінальних проваджень за фактами нанесення збитків підприємству. Так, 17 березня співробітники антикорупційних органів викрили учасників злочинної схеми, в результаті якої державному підприємству «Завод «Електроважмаш» (Харків) завдано збитків на суму 13,7 мільйона гривень.

16 червня на «Електроважмаші» провели обшуки у справі про розтрату, в результаті якої державному підприємству завдано збитків на суму 1 млн 100 тис. грн.

22 червня робітники «Електроважмашу» вийшли на акцію. Вони вимагали погашення боргів із зарплати і висловлювали претензії керівництву щодо того, що на успішному ще рік тому підприємстві виникло так багато проблем.

З 29 червня на «Електроважмаші» за борги відключили водовідведення.